In dit opvanghuis mag je zeggen dat je dood wilt: ‘Het is niet abnormaal aan euthanasie te denken’

Reportage
De dood is nooit ver weg in de gesprekken in inloophuis Reakiro, waar mensen met een aanhoudende doodswens elkaar ontmoeten. ‘Soms is het eigenlijk een roep om leven, maar dan wel op een andere manier.’
Hans-Lukas Zuurman
vrijdag 7 oktober 2022 om 11:04 aangepast 14:55
Coördinator Luc Bemelmans: 'Deze mensen hebben al zo veel diagnoses gehad. Hier gaat het er juist om dat we ruimte geven aan wat zij willen vertellen'.
Coördinator Luc Bemelmans: 'Deze mensen hebben al zo veel diagnoses gehad. Hier gaat het er juist om dat we ruimte geven aan wat zij willen vertellen'. beeld Hans-Lukas Zuurman

De wind blaast de vitrages bol in de openstaande ramen. De huiskamer in een statig pand in het Belgische Leuven is de ontmoetingsplek van inloophuis Reakiro (herstel). Mensen die ondraaglijk psychisch lijden en een aanhoudende wens hebben te sterven, kunnen hier binnenstappen voor een goed gesprek of een kop soep, of allebei. In de boekenkast staan titels als De weg naar herstel en Liever sterven. Op de schouw een knuffel.

Veel inloop is er nog niet geweest, vertelt coördinator Luc Bemelmans (55). Juist toen Reakiro ruim twee jaar geleden de deuren opende, brak de coronacrisis uit. ‘Gelukkig konden we op afspraak werken, en dat doen we nu nog steeds.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezwaar tegen abortuswet gaat naar Britse Hoge Raad

Een Britse vrouw met het syndroom van Down stapt naar de Hoge Raad om de Britse abortuswet aan te vechten. Heidi Crowter (27) heeft dat gezegd, nadat ze vrijdag bij het gerechtshof in Londen opnieuw ongelijk had gekregen.

Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.