Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Achtergrond
Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’. Ze kreeg daarbij onbedoeld hulp van twee Greenpeace-activisten, die kort de orde verstoorden.
Patrick van IJzendoorn / vk
donderdag 6 oktober 2022 om 04:22 aangepast 06:16
Greenpeace-activisten verstoren de bijeenkomst van de Conservatieve Partij. Ze worden snel de zaal uitgewerkt.
Greenpeace-activisten verstoren de bijeenkomst van de Conservatieve Partij. Ze worden snel de zaal uitgewerkt. beeld afp / Oli Scarff

Londen

Tijdens de toespraak van haar leven oogde premier Truss nerveus en ongemakkelijk, herhaaldelijk spiekend op de autocue. Ze was dan ook van plan om maar 25 minuten te spreken; een week geleden oreerde oppositieleider Keir Starmer anderhalf uur. Er was van alles aan gedaan om rampen te verijdelen. Zo werden de woorden Getting Britain Moving op de muur achter Truss geprojecteerd, om te voorkomen dat de letters eraf zouden vallen, zoals in 2017 was gebeurd bij een toespraak van May.

Maar na tien minuten gebeurde er toch iets onverwachts. Twee activisten van Greenpeace begonnen leuzen te roepen over het Conservatieve klimaatbeleid, daarbij een spandoek omhoog houdend. Onder luid applaus werd het duo de zaal uitgezet. Het zorgde voor een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.