Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Achtergrond
Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier. Wat is haar aanpak?
Sacha Kester / vk
donderdag 6 oktober 2022 om 04:21 aangepast 06:06
Vlaamse stikstofminister Zuhal Demir: ‘Het CDA zou beter zijn verantwoordelijkheid nemen en het probleem dat het heeft veroorzaakt ook oplossen. Dit zijn paniekreacties in de hoop de kiezer naar de mond te praten.’
Vlaamse stikstofminister Zuhal Demir: ‘Het CDA zou beter zijn verantwoordelijkheid nemen en het probleem dat het heeft veroorzaakt ook oplossen. Dit zijn paniekreacties in de hoop de kiezer naar de mond te praten.’ beeld Linelle Deunk

Brussel

Wie denkt dat alle Vlamingen indirect zijn, kent Zuhal Demir nog niet. Deze minister heeft het Belgische energiebeleid op de radio ‘gewoon kut’ genoemd en zegt dat ze zelf allemaal ‘shitdossiers’ in haar portefeuille heeft.

Het is in elk geval geen pretpakket: Demir is in Vlaanderen verantwoordelijk voor Justitie en Handhaving, Energie, Toerisme en Omgeving – en dat laatste betekent dat ze de stikstofcrisis mag oplossen, wat net als in Nederland bij boeren tot woede en onbegrip leidt.

‘Politici zijn goed in het doorschuiven van problemen, maar als we dit nu niet oplossen, lopen we straks tegen een muur. Dan sterft onze natuur af en loopt de economie vast omdat we nergens meer vergunningen voor kunnen afgeven. Dat laat ik niet gebeur..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.