‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Interview
Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten. Daar zet ze haar strijd voor vrouwenrechten voort. ‘Afghaanse vrouwen zijn symbolen van verzet.’
Sanne van Grafhorst
woensdag 5 oktober 2022 om 14:06
Dat Ghafari als 24-jarige vrouw in een mannenwereld burgemeester wist te worden, was alles behalve vanzelfsprekend.
Dat Ghafari als 24-jarige vrouw in een mannenwereld burgemeester wist te worden, was alles behalve vanzelfsprekend. beeld Janetta Verheij

Vanaf het moment dat Zarifa Ghafari in augustus vorig jaar voet aan de grond in Europa zette, formuleerde ze haar nieuwe doel. Zij zou de situatie van vrouwen in Afghanistan op de radar van de wereld zetten. ‘Ik greep daarom alle mogelijkheden aan om in de media mijn verhaal te doen - welke microfoon ik ook maar kon vinden. De eerste paar maanden lukte dat niet zonder te huilen. Het was pijnlijk om te praten over het verlies van mijn land, mijn vlag, mijn identiteit. Dat is het nog steeds. Maar ik heb geleerd mijn tranen in te slikken.’

‘Op straat riepen mensen dat een vrouw thuis hoorde te zijn, om te koken en schoon te maken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.