‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Interview
Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten. Daar zet ze haar strijd voor vrouwenrechten voort. ‘Afghaanse vrouwen zijn symbolen van verzet.’
Sanne van Grafhorst
woensdag 5 oktober 2022 om 14:06
Dat Ghafari als 24-jarige vrouw in een mannenwereld burgemeester wist te worden, was alles behalve vanzelfsprekend.
Dat Ghafari als 24-jarige vrouw in een mannenwereld burgemeester wist te worden, was alles behalve vanzelfsprekend. beeld Janetta Verheij

Vanaf het moment dat Zarifa Ghafari in augustus vorig jaar voet aan de grond in Europa zette, formuleerde ze haar nieuwe doel. Zij zou de situatie van vrouwen in Afghanistan op de radar van de wereld zetten. ‘Ik greep daarom alle mogelijkheden aan om in de media mijn verhaal te doen - welke microfoon ik ook maar kon vinden. De eerste paar maanden lukte dat niet zonder te huilen. Het was pijnlijk om te praten over het verlies van mijn land, mijn vlag, mijn identiteit. Dat is het nog steeds. Maar ik heb geleerd mijn tranen in te slikken.’

‘Op straat riepen mensen dat een vrouw thuis hoorde te zijn, om te koken en schoon te maken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.