‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Interview
Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten. Daar zet ze haar strijd voor vrouwenrechten voort. ‘Afghaanse vrouwen zijn symbolen van verzet.’
Sanne van Grafhorst
woensdag 5 oktober 2022 om 14:06
Dat Ghafari als 24-jarige vrouw in een mannenwereld burgemeester wist te worden, was alles behalve vanzelfsprekend.
Dat Ghafari als 24-jarige vrouw in een mannenwereld burgemeester wist te worden, was alles behalve vanzelfsprekend. beeld Janetta Verheij

Vanaf het moment dat Zarifa Ghafari in augustus vorig jaar voet aan de grond in Europa zette, formuleerde ze haar nieuwe doel. Zij zou de situatie van vrouwen in Afghanistan op de radar van de wereld zetten. ‘Ik greep daarom alle mogelijkheden aan om in de media mijn verhaal te doen - welke microfoon ik ook maar kon vinden. De eerste paar maanden lukte dat niet zonder te huilen. Het was pijnlijk om te praten over het verlies van mijn land, mijn vlag, mijn identiteit. Dat is het nog steeds. Maar ik heb geleerd mijn tranen in te slikken.’

‘Op straat riepen mensen dat een vrouw thuis hoorde te zijn, om te koken en schoon te maken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genetische speurtocht verandert moord in wiegendood. 'Dat wil je niemand aandoen'

Een Australische vrouw die twintig jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is en er sprake was van wiegendood.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?