Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Nieuws
Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.
Rob Vreeken / vk
dinsdag 4 oktober 2022 om 21:33
Demonstratie op de dam voor de vermoorde vrouw Mahsa Amini in Iran. Ze werd opgepakt door de religieuze politie omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier droeg.
Demonstratie op de dam voor de vermoorde vrouw Mahsa Amini in Iran. Ze werd opgepakt door de religieuze politie omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier droeg. beeld anp / Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Teheran

Het studentenprotest verspreidde zich naar diverse steden in het land nadat de politie, de knokploegen van de Basij en de Revolutionaire Garde op zondag, aan het begin van het academische jaar, hard hadden opgetreden tegen betogende studenten van de prestigieuze Technische Universiteit Sharif in de hoofdstad Teheran.

De veiligheidstroepen omsingelden de campus en schoten traangas naar binnen. De studenten zochten hun toevlucht tot een parkeergarage, waar later honderden van hen werden gearresteerd.

Op de Tarbiat Modares Universiteit in Teheran riepen studenten de volgende dag, in optocht, op tot vrijlating van de gedetineerde studenten, zo was op videobeelden te zien. Studenten van de Khayyam Universiteit in de stad Mashhad riepen: ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.