Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Achtergrond
Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?
Patrick van IJzendoorn / vk
dinsdag 4 oktober 2022 om 20:58 aangepast 5 oktober 2022 06:45
De positie van de kersverse Britse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, is nu al wankel.
De positie van de kersverse Britse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, is nu al wankel. beeld epa

Londen

In 2014 verscheen het ambitieuze boek War and gold: a five-hundred-year history of empires, adventures and debt review. Op gedetailleerde en vermakelijke wijze werd hierin omschreven hoe riskante omgang met geld – van speculatie tot imperiale avonturen – door de eeuwen heen verwoestende effecten heeft gehad op samenlevingen. De auteur was een jonge, erudiete historicus die voor de Conservatieven in het Lagerhuis zat en gezien werd als de opkomende ster van de rechtervleugel: Kwasi Kwarteng.

Acht jaar later heeft Kwarteng, onlangs aangetreden als minister van Financiën, zijn eigen crisis veroorzaakt met een begroting die is afgeserveerd als speculatief, roekeloos en oneerlijk. Financiële markten sloegen op hol, de Conservatieve Parti..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.