Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Nieuws
Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast. Onderdeel van het plan is de bouw van een wintersportresort waar het hele jaar door geskied kan worden.
anp
dinsdag 4 oktober 2022 om 19:12
Al Wadj Bank, Rode Zee, Saudi Arabia, vanuit de ruimte.
Al Wadj Bank, Rode Zee, Saudi Arabia, vanuit de ruimte. beeld Photograph Taken From the International Space Station (iss) on 30th December 2007.

Phnom Penh

De nieuwe stad, Neom genaamd, wordt gebouwd aan de Rode Zee en bestaat uit een gebouw met een lengte van liefst 170 kilometer en een hoogte van 500 meter, waarin 9 miljoen mensen kunnen wonen en werken in een klimaatneutrale omgeving. Dat gaat gepaard met tal van technologische snufjes zoals vliegende taxi’s en een kunstmatige maan die ‘s nachts voor licht moet zorgen. Ten noorden daarvan komt het wintersportgebied Trojena. 

‘De woestijnen en bergen van Saudi-Arabië zullen spoedig een plek zijn waar wintersporten worden beoefend’, meldde de olympische raad van Azië dinsdag. Neom wordt de eerste West-Aziatische stad die het sportevenement huisvest. ‘Het is een gebied waar de temperaturen in de winter onder nul komen en het sowies..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.