In Pakistan dreigen duizenden ondervoede baby’s en uitgeputte moeders te sterven. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Achtergrond
Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s aan de gevolgen van ziekten en ondervoeding.
Wilma van der Maten
dinsdag 4 oktober 2022 om 16:28 aangepast 5 oktober 2022 06:43
Een vrouw geeft haar kind wat te drinken in een tentenkamp. In het rampgebied is vooral de situatie voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en moeders nijpend.
Een vrouw geeft haar kind wat te drinken in een tentenkamp. In het rampgebied is vooral de situatie voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en moeders nijpend. beeld epa / Waqar Hussein

Islamabad

In een oceaan van water zitten groepjes vrouwen en kinderen op het enige stukje droge grond te wachten. Ze maakten zelf tenten op deze ‘landingsstrip’ tussen het water. ‘Maar de rafelige doeken beschermen onvoldoende tegen zon en regen’, vertelt de arts Zafar Anjum van Hands, een van de grootste hulporganisaties in Pakistan. 

Met zijn team evacueerde de dokter de groep mensen net op tijd. ‘Hun voedsel was bijna op. Ze hadden al in geen weken een druppel schoon water gedronken. Door het vervuilde water liepen ze diarree en huidziekten op. Ze stonden in de rij te smachten voor mijn flesje water’, vertelt de aangeslagen arts.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)

Hulpverleners delen muskietennetten uit. ‘Door het vervuilde water is er..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een handvol kerncentrales houdt de nucleaire droom van Macron levend

De Franse toekomst hangt af van kernenergie, stelt president Macron, die droomt van een nucleaire renaissance met kerncentrales als de hoeksteen van de Franse ‘strategische autonomie’. Maar bijna de helft van de 56 centrales ligt stil. Is Frankrijk straks kernenergieland af?

Afbeelding

Bezwaar tegen abortuswet gaat naar Britse Hoge Raad

Een Britse vrouw met het syndroom van Down stapt naar de Hoge Raad om de Britse abortuswet aan te vechten. Heidi Crowter (27) heeft dat gezegd, nadat ze vrijdag bij het gerechtshof in Londen opnieuw ongelijk had gekregen.

Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.