In Pakistan dreigen duizenden ondervoede baby’s en uitgeputte moeders te sterven. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Achtergrond
Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s aan de gevolgen van ziekten en ondervoeding.
Wilma van der Maten
dinsdag 4 oktober 2022 om 16:28 aangepast 5 oktober 2022 06:43
Een vrouw geeft haar kind wat te drinken in een tentenkamp. In het rampgebied is vooral de situatie voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en moeders nijpend.
Een vrouw geeft haar kind wat te drinken in een tentenkamp. In het rampgebied is vooral de situatie voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en moeders nijpend. beeld epa / Waqar Hussein

Islamabad

In een oceaan van water zitten groepjes vrouwen en kinderen op het enige stukje droge grond te wachten. Ze maakten zelf tenten op deze ‘landingsstrip’ tussen het water. ‘Maar de rafelige doeken beschermen onvoldoende tegen zon en regen’, vertelt de arts Zafar Anjum van Hands, een van de grootste hulporganisaties in Pakistan. 

Met zijn team evacueerde de dokter de groep mensen net op tijd. ‘Hun voedsel was bijna op. Ze hadden al in geen weken een druppel schoon water gedronken. Door het vervuilde water liepen ze diarree en huidziekten op. Ze stonden in de rij te smachten voor mijn flesje water’, vertelt de aangeslagen arts.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)

Hulpverleners delen muskietennetten uit. ‘Door het vervuilde water is er..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe aanval Trump op grondwet. ‘Je kunt niet zeggen dat je alleen van Amerika houdt als je wint’

Ex-president Donald Trump weigert verlies bij de verkiezingen in 2020 te erkennen en herhaalt onbewezen claims over fraude.

Afbeelding

Hij aarzelt en treuzelt, maar ook deze bondskanselier heeft de touwtjes in handen

Donderdag is Olaf Scholz één jaar bondskanselier. De Duitse regeringsleider steekt bleek af tegen zijn voorganger Angela Merkel, is de kritiek. Maar wie anders kijkt, ziet ook wat anders.

Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.