In Pakistan dreigen duizenden ondervoede baby’s en uitgeputte moeders te sterven. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Achtergrond
Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s aan de gevolgen van ziekten en ondervoeding.
Wilma van der Maten
dinsdag 4 oktober 2022 om 16:28 aangepast 06:43
Een vrouw geeft haar kind wat te drinken in een tentenkamp. In het rampgebied is vooral de situatie voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en moeders nijpend.
Een vrouw geeft haar kind wat te drinken in een tentenkamp. In het rampgebied is vooral de situatie voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en moeders nijpend. beeld epa / Waqar Hussein

Islamabad

In een oceaan van water zitten groepjes vrouwen en kinderen op het enige stukje droge grond te wachten. Ze maakten zelf tenten op deze ‘landingsstrip’ tussen het water. ‘Maar de rafelige doeken beschermen onvoldoende tegen zon en regen’, vertelt de arts Zafar Anjum van Hands, een van de grootste hulporganisaties in Pakistan. 

Met zijn team evacueerde de dokter de groep mensen net op tijd. ‘Hun voedsel was bijna op. Ze hadden al in geen weken een druppel schoon water gedronken. Door het vervuilde water liepen ze diarree en huidziekten op. Ze stonden in de rij te smachten voor mijn flesje water’, vertelt de aangeslagen arts.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)

Hulpverleners delen muskietennetten uit. ‘Door het vervuilde water is er..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving Turkije vond plaats op breuk die de mens al eeuwenlang geselt

De plek in Turkije waar de natuur maandagochtend in alle vroegte toesloeg, is een van de dodelijkste plaatsen op aarde, zo ondervond men van de Byzantijnen tot de Armenen. De laatste tijd bouwde de kracht zich er weer op.

Afbeelding

In Hongkong is de drie maanden durende rechtszaak tegen prodemocratische 47 dissidenten gestart

In Hongkong staan 47 prodemocratische dissidenten na twee jaar voorarrest nu voor een speciaal geselecteerde rechtbank in Hongkong. Ze worden aangeklaagd wegens ' 'een samenzwering om de regering te ondermijnen'.

Afbeelding

Pervez Musharraf (1943-2023), de redder van Pakistan die door niemand meer werd geloofd

Toen Pervez Musharraf in 1999 de macht greep waren de meeste Pakistani wel blij. Niet omdat hij zo goed was, maar omdat zijn voorgangers zo slecht waren. De voormalige Pakistaanse president is op 79-jarige leeftijd overleden.

Afbeelding

Russische buitenlandminister Lavrov bezoekt Mali: Banden tussen Moskou en Bamako steeds inniger

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is voor een tweedaags bezoek in Mali. Het is de eerste keer dat een Russische minister van Buitenlandse Zaken het West-Afrikaanse land bezoekt.

Afbeelding

Ballonkunde voor beginners: hoe bestuur je een spionageballon? Vier vragen

De Chinese ballon die dit weekend werd neergeschoten door de Verenigde Staten was volgens de Amerikanen een spionageballon die zijn route doelgericht bepaalde. Maar: kan zoiets wel met een ballon?

Afbeelding

Denen de straat op voor het behoud van hun Grote Gebedsdag. 'Volkskerk wordt met onverschilligheid behandeld'

De Deense regering wil Grote Gebedsdag als nationale vrij dag afschaffen. Veel Denen komen in opstand, want een collectieve verlofdag laten zij zich niet zomaar afnemen. 'Ons erfgoed wordt met minachting behandeld.'