Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Nieuws
Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid. Het is niet de eerste vertrouweling van Macron die in opspraak raakt.
Dylan van Bekkum / vk
dinsdag 4 oktober 2022 om 14:12
De Franse president Emmanuel Macron in Duitsland voor overleg met zijn bondskanselier Olaf Scholz.
De Franse president Emmanuel Macron in Duitsland voor overleg met zijn bondskanselier Olaf Scholz. beeld afp

Een van ’s werelds grootste transportbedrijven, MSC, zou volgens Franse justitie mogelijk door de overheid bevoordeeld zijn. Tussen 2012 en 2014 zijn er tussen de Franse regering en MSC, dat een jaaromzet heeft van zo’n 30 miljard euro, onder meer afspraken gemaakt over de bouw van containerschepen op Franse scheepswerven. Kohler was toen stafchef bij het Franse ministerie van Economische Zaken.

In 2018 diende corruptiewaakhond Anticor een aanklacht in tegen Kohler. MSC is namelijk opgericht en eigendom van familieleden van Kohler. Op basis van die aanklacht doet justitie onderzoek naar Kohlers mogelijke misbruik van zijn machtspositie bij de Franse regering.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.