Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

Nieuws
Spelers van bezoekende clubs leggen in Indonesië niet zelden het laatste stuk van de rit naar het stadion af in een gepantserd voertuig van de politie. In Malang moeten de spelers van Persibaya zaterdag langs duizenden supporters die in het donker dreigend klaarstaan op brommers met draaiende motoren. En dan moet de wedstrijd nog beginnen. Zachtzinnig is het voetbal in Indonesië niet. Zeker niet als topclubs van Liga 1, de Indonesische eredivisie, tegen elkaar spelen. De politie vaardigt daarom ook regelmatig een verbod uit: supporters van de bezoekende club komen dan het stadion niet in.
Michel Maas / vk
dinsdag 4 oktober 2022 om 09:45
Muhammad Ali Rifky, de manager van FC Arema, tijdens een herdenking voor de fans die verdrukt raakten in de stampede.
Muhammad Ali Rifky, de manager van FC Arema, tijdens een herdenking voor de fans die verdrukt raakten in de stampede. beeld ap / Achmad Ibrahim

Zo ook in Malang, waar elke thuiswedstrijd een levende, volledig blauwe muur om het veld staat, en die muur danst en deint op aangeven van de ‘voordansers’: regisseurs die aangeven wanneer supporters wat moeten doen, welk lied ze moeten aanheffen, welke leus ze moeten schreeuwen. Alles gebeurt met militaire precisie, er is voor getraind. De supportersclub is meer dan een fanclub: het is een leger, de fans zijn de voetsoldaten en het is permanent oorlog. De afgelopen twintig jaar zijn er meer dan 70 doden gevallen bij supportersgeweld.

Ari, bijvoorbeeld, was lid van ‘Jakmania’, de fanatieke supportersgroep van Persija Jakarta. Om zijn club te zien spelen ging Ari op 23 september 201..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezwaar tegen abortuswet gaat naar Britse Hoge Raad

Een Britse vrouw met het syndroom van Down stapt naar de Hoge Raad om de Britse abortuswet aan te vechten. Heidi Crowter (27) heeft dat gezegd, nadat ze vrijdag bij het gerechtshof in Londen opnieuw ongelijk had gekregen.

Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.