Brazilië staat een spannende maand te wachten: Bolsonaro en Lula gaan nek aan nek

Achtergrond
De verkiezingsstrijd in Brazilië blijkt verre van beslecht. De linkse oud-president Lula da Silva behaalde zondag 48 procent van de stemmen, de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro 43 procent. Op 30 oktober volgt de beslissende ronde.
Joost de Vries / vk
dinsdag 4 oktober 2022 om 04:22 aangepast 07:14
Aanhangers van de Braziliaanse presidentskandidaat Luiz Inácio Lula da Silva wachten gespannen op de eerste verkiezingsuitslagen.
Aanhangers van de Braziliaanse presidentskandidaat Luiz Inácio Lula da Silva wachten gespannen op de eerste verkiezingsuitslagen. beeld epa / Fernando Bizerra

São Paulo

Tranen vullen de ogen van Raquel Barbosa, 28 jaar oud, publicist van beroep. De eerste verkiezingsronde zit erop en het resultaat valt haar vies tegen. Ze draagt een rood petje op haar blonde haren, met de opdruk: ‘Make Lula president again’. Haar held was het twee keer eerder, twee aaneengesloten termijnen van 2003 tot 2010. Zondagochtend werd Barbosa wakker met angst en hoop. ‘Ik huil al twee dagen, zo bang ben ik.’ Met lood in de schoenen ging ze stemmen, hopend dat de avond verlossing zou brengen. Maar daar zijn weer die tranen. ‘Bolsonaro kan nog steeds winnen. Het is bizar.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Vier tips om als leider krachtig te communiceren

Hoe kun je als baas van een bedrijf je medewerkers overtuigen en meenemen? De manier waarop je communiceert, blijkt nogal wat uit te maken.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?