Britse defensieminister: India en China weerhouden Rusland ‘zeer waarschijnlijk’ van inzet nucleaire wapens

Nieuws
Volgens de Britse defensieminister Ben Wallace is het ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat Vladimir Poetin nucleaire wapens zal gebruiken in de oorlog met Oekraïne. India en China zouden een duidelijke rode lijn hebben getrokken die Rusland wat hen betreft niet mag passeren.
Nick de Jager / vk
maandag 3 oktober 2022 om 13:34
Zonder handel en diplomatie met de Aziatische landen zou het Kremlin zichzelf internationaal zo goed als compleet isoleren, aldus Ben Wallace.
Zonder handel en diplomatie met de Aziatische landen zou het Kremlin zichzelf internationaal zo goed als compleet isoleren, aldus Ben Wallace. beeld epa

Zonder handel en diplomatie met de Aziatische landen zou het Kremlin zichzelf internationaal zo goed als compleet isoleren. De inzet van nucleaire wapens zou dus tegen elke logica ingaan, concludeert Wallace. 

Maar, zo voegt hij daar aan toe, uitsluiten kan hij een dergelijke escalatie van de oorlog ook niet. Eerdere acties van het Kremlin waren immers ook ‘volledig irrationeel’ volgens Wallace.

De Verenigde Staten zouden bij de Russen kenbaar hebben gemaakt met welke maatregelen zij een nucleaire escalatie van de oorlog zouden beantwoorden. Voormalig CIA-directeur David Petraeus gaf zondagavond tegen ABC News een indicatie van hoe zo’n reactie eruit zou kunnen zien. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezwaar tegen abortuswet gaat naar Britse Hoge Raad

Een Britse vrouw met het syndroom van Down stapt naar de Hoge Raad om de Britse abortuswet aan te vechten. Heidi Crowter (27) heeft dat gezegd, nadat ze vrijdag bij het gerechtshof in Londen opnieuw ongelijk had gekregen.

Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.