Britse defensieminister: India en China weerhouden Rusland ‘zeer waarschijnlijk’ van inzet nucleaire wapens

Nieuws
Volgens de Britse defensieminister Ben Wallace is het ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat Vladimir Poetin nucleaire wapens zal gebruiken in de oorlog met Oekraïne. India en China zouden een duidelijke rode lijn hebben getrokken die Rusland wat hen betreft niet mag passeren.
Nick de Jager / vk
maandag 3 oktober 2022 om 13:34
Zonder handel en diplomatie met de Aziatische landen zou het Kremlin zichzelf internationaal zo goed als compleet isoleren, aldus Ben Wallace.
Zonder handel en diplomatie met de Aziatische landen zou het Kremlin zichzelf internationaal zo goed als compleet isoleren, aldus Ben Wallace. beeld epa

Zonder handel en diplomatie met de Aziatische landen zou het Kremlin zichzelf internationaal zo goed als compleet isoleren. De inzet van nucleaire wapens zou dus tegen elke logica ingaan, concludeert Wallace. 

Maar, zo voegt hij daar aan toe, uitsluiten kan hij een dergelijke escalatie van de oorlog ook niet. Eerdere acties van het Kremlin waren immers ook ‘volledig irrationeel’ volgens Wallace.

De Verenigde Staten zouden bij de Russen kenbaar hebben gemaakt met welke maatregelen zij een nucleaire escalatie van de oorlog zouden beantwoorden. Voormalig CIA-directeur David Petraeus gaf zondagavond tegen ABC News een indicatie van hoe zo’n reactie eruit zou kunnen zien. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.