Britse regering ziet af van belastingverlaging voor grootverdieners na regen van kritiek

Nieuws
De Britse regering ziet af van een eerder aangekondigde belastingverlaging voor grootverdieners. Dat heeft minister van Financiën Kwasi Kwarteng bekendgemaakt. De ommekeer volgt op toenemende onvrede over de maatregel.
Hessel von Piekartz, Patrick van IJzendoorn / vk
maandag 3 oktober 2022 om 10:05
Minister van Financiën Kwasi Kwarteng.
Minister van Financiën Kwasi Kwarteng. beeld afp

‘We snappen het en we hebben geluisterd’, twitterde Kwarteng, die later vandaag zijn toespraak houdt op het jaarlijkse partijcongres in Birmingham. Volgens de minister leidt de belastingverlaging af van de plannen van de regering om de ‘uitdagingen van ons land aan te gaan’. Een fout noemde hij zijn omstreden voornemen niet.

Het afschaffen van de zogenoemde 45p-belasting, een belastingschijf voor mensen met een inkomen van boven de 150 duizend pond per jaar, was een van de belangrijkste onderdelen van een minibegroting die de Britse regering anderhalve week geleden presenteerde. Ook op andere manieren kregen de rijken financieel voordeel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezwaar tegen abortuswet gaat naar Britse Hoge Raad

Een Britse vrouw met het syndroom van Down stapt naar de Hoge Raad om de Britse abortuswet aan te vechten. Heidi Crowter (27) heeft dat gezegd, nadat ze vrijdag bij het gerechtshof in Londen opnieuw ongelijk had gekregen.

Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.