Chaos na een voetbalwedstrijd heeft zaterdag in Indonesië aan zeker 125 mensen het leven gekost.

Nieuws
Na de wedstrijd Arema-Persebaya in de stad Malang stroomden supporters het veld op, waarna de politie grote hoeveelheden traangas afvuurde. In de paniek die ontstond werden honderden mensen onder de voet gelopen, met zeker 125 doden en 180 gewonden tot gevolg.
Michel Maas / vk
maandag 3 oktober 2022 om 04:23 aangepast 06:41
Bloemen bij het stadion van voetbalclub Arema.
Bloemen bij het stadion van voetbalclub Arema. beeld ap

Malang

Het bloedbad leidde onmiddellijk tot onthutste reacties uit alle hoeken van de samenleving. President Joko ‘Jokowi’ Widodo vroeg om tijdelijke opschorting van alle Liga1-wedstrijden, en kondigde een onderzoek aan.

Het hoofd van de politie van Oost-Java, Nico Afinta, verklaarde na afloop dat de situatie snel uit de hand liep, agenten werden aangevallen en voertuigen vernield. Volgens hem was gebruik van traangas ‘geheel volgens procedure’ geweest, maar ontstond daardoor een gedrang naar de uitgang, waarin de meeste mensen zijn omgekomen. Velen werden vertrapt. Op televisiebeelden is te zien hoe mensen bewusteloos worden weggedragen. Op een moment meldden de Indonesische autoriteiten dat er 174 doden waren gevallen, maa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.