Westen reageert met veroordeling en sancties op illegale Russische annexatie van Oekraïense gebieden

Nieuws
Ferme woorden, nieuwe sancties: dat stelt het Westen tegenover de Russische annexatie van Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk. Oekraïne herhaalt intussen dat het lid wil worden van de NAVO en weigert met Rusland te onderhandelen zolang Poetin er president is.
Joram Bolle / vk
vrijdag 30 september 2022 om 21:11
De Oekraïense president Zelensky
De Oekraïense president Zelensky beeld ap / ukrainian presidential press office

Kyiv

De Verenigde Staten hadden maar een paar uur nodig om een nieuw sanctiepakket af te kondigen in reactie op de illegale annexatie door Rusland van vier Oekraïense gebieden. Minister Janet Yellen van Financiën maakte bekend dat ongeveer duizend Russen en Russische bedrijven die betrokken zijn bij de oorlog in Oekraïne worden bestraft.

Het gaat onder meer om twee hoge functionarissen van de Russische centrale bank, 278 Russische parlementariërs en familieleden van prominente Russen. Onder hen zijn de vrouw en dochters van minister Sjojgoe van Defensie. Ook leggen de VS sancties op aan Russische bedrijven in bijvoorbeeld de militaire industrie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.