De stap van een alleenheerser: Poetin lijft vier regio’s van Oekraïne in bij Rusland

Analyse
Met het ‘toelaten’ van vier Oekraïense regio’s tot de Russische Federatie maakt Poetin een nieuwe stap richting regeren per decreet. De Doema en de Federatieraad mogen achteraf nog bij het kruisje tekenen.
Jan van Benthem
vrijdag 30 september 2022 om 19:14 aangepast 22:48
President Poetin met de leiders van de vier geannexeerde gebieden, na de ceremonie in het Kremlin.
President Poetin met de leiders van de vier geannexeerde gebieden, na de ceremonie in het Kremlin. beeld afp / Sputnik - Mikhail Metzel

Moskou

Zo doe je dat als alleenheerser: vlak voor middernacht erkende de Russische president Poetin per decreet de onafhankelijkheid van de Oekraïense regio’s Zaporizja en Cherson als ‘soevereine gebieden’. Dat was al anders dan in februari, toen de erkenning van de ‘volksrepublieken’ Donetsk en Luhansk als onafhankelijke republieken nog was ingeleid door het ‘directe verzoek’ van de Doema aan de president om dat te doen. 

Met andere woorden, net als bij de inlijving van de Krim in 2014, voldeed de president aan ‘de wens van de volksvertegenwoordiging’, in de vorm van de Doema (het parlement) en de Russische Federatieraad (de senaat). Deze keer was zelfs die formaliteit teveel gevraagd. Dat was al w..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.