De voorverkiezingen in Amerika zitten erop en wie is de grote winnaar?

Analyse
Er is geen ontkomen aan. Ook al gaan de verkiezingen in november niet om het Witte Huis, Trump domineert. Via de kandidaten die hij steunde, zet hij zijn stempel op de race. En daardoor zal het er straks nog harder aan toegaan in de Amerikaanse politiek, vrezen christelijke analisten.
Jan van Benthem
vrijdag 30 september 2022 om 17:18 aangepast 1 oktober 2022 11:20
Van de kandidaten die Donald Trump aanwees, heeft 92 procent de voorverkiezingen in de Republikeinse partij gewonnen.
Van de kandidaten die Donald Trump aanwees, heeft 92 procent de voorverkiezingen in de Republikeinse partij gewonnen. beeld anp /Tom E. Puskar

Het circus van de voorverkiezingen in de districten en deelstaten van Amerika zit erop. De partijen hebben hun kandidaten bepaald voor de ‘midterm elections’, de verkiezingen midden in de termijn van een zittende president. En dit jaar staan ze in het teken van de macht van Trump.

Die was doorslaggevend. Het Amerikaanse team van de BBC heeft het op een rij gezet: 92 procent van de ongeveer tweehonderd kandidaten die Trump steunde, heeft de kandidatuur ook in de wacht gesleept. Dat gaat niet alleen om het Congres, maar ook om het bestuur van de Amerikaanse deelstaten. Naast alle 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden en 34 van de honderd zetels in de Senaat, gaan de verkiezingen bijvoorbeeld ook om 36 van de vijftig gouverneurs.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.