De Britse premier Liz Truss maakt de rijken rijker, en dat vindt ze heel normaal

Achtergrond
Totaal onverwacht heeft de Britse regering van Liz Truss het Verenigd Koninkrijk in grote onrust gestort. Doelbewust bevoordeelt ze met haar economische maatregelen de rijke Britten. Wat drijft de nieuwe premier? ‘Ze volgt het neoliberale script tot op de letter. De resultaten zijn huiveringwekkend.’
Ruurd Ubels
vrijdag 30 september 2022 om 15:45
De Britse premier Liz Truss en haar minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, staan pal voor een hard, neoliberaal economisch beleid. Ze worden vooral gesteund door lobbygroepen.
De Britse premier Liz Truss en haar minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, staan pal voor een hard, neoliberaal economisch beleid. Ze worden vooral gesteund door lobbygroepen. beeld AFP/ Dylan Martinez

Londen

‘Het is ongelooflijk, maar in het Verenigd Koninkrijk worden de woorden ‘business’ of ‘winst’ soms gebruikt om mensen te beledigen, alsof ze bezig zijn met duistere deals’, zei Liz Truss onlangs.

Zij schaamt zich niet voor het neoliberale beleid dat ze heeft ingezet. Toen zij begin september Boris Johnson opvolgde, was de grote vraag: wat gaat zij doen aan de Britse kwakkeleconomie? Dat weten we nu. Deze Prime Minister is een nachtmerrie voor wie vindt dat overheden de pijn in de samenleving moeten verdelen.

Oneerlijk? Nee, meent Truss. Als rijken meer geld hebben, gaan ze meer besteden en dat zorgt voor nieuwe banen, luidt haar trickle down-theorie (‘doorsijpeltheorie’).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.