Tanzaniaanse meisjes verzetten zich tegen de ‘snijsters’ die hen genitaal willen verminken. ‘Ik ben goed zoals ik ben’

Achtergrond
Regen is een zegen voor de graslanden van de Serengeti waar het Kuria-volk woont. Maar de eerste buien markeren ook het begin van ‘het snijseizoen’, waarin tienermeisjes massaal genitaal worden verminkt.
Annegina Randewijk
vrijdag 30 september 2022 om 10:59
Veel meisjes kunnen na het 'snijseizoen' weer veilig terug naar hun dorp.
Veel meisjes kunnen na het 'snijseizoen' weer veilig terug naar hun dorp. beeld Clement Banda
Niet te missen

‘Welkom aan het einde van de wereld’, zegt Bibiana Bokamba Nzali, de katholieke zuster die het tot haar missie heeft gemaakt meisjes te beschermen tegen genitale verminking. Nzali woont in een huisje dat verscholen ligt tussen acaciabomen aan het einde van een hobbelige rode zandweg. ‘Vanaf hier is er alleen nog maar wildernis.’ Ze spreidt haar armen uit om aan te geven dat het dorp omsloten wordt door de Serengeti, die zich tienduizenden kilometers ver uitstrekt in Noord-Tanzania.

Ze loopt door de binnentuin naar haar woonkamer. De tegels zijn glibberig, doordat de eerste buitjes zijn gevallen in de ochtend. De tuin laat al wat ontluikend groen zien, de lucht is vochtig. Het regenseizoen kan elk moment beginnen. En dat moment valt samen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bachmoet is zwart van de as. 'Wie de stad in gaat, komt er niet meer uit'

Het Russische leger probeert al maanden Bachmoet in te nemen. De stad is veranderd in een naar benzine en bloed ruikende koortsdroom, zag Daphne Wesdorp deze week. 'We geven niet op.'

Afbeelding

Waarom grijpt deze foto uit Turkije ons zo aan? 'Kinderen zijn het toppunt van onschuld'

Ingestorte flatgebouwen, straten vol stof: er zijn al duizenden foto's gepubliceerd van de aardbeving in Turkije en Syrië. Geen enkele maakte zoveel los als die van een vader die de hand van zijn overleden dochter vasthoudt. 'Deze ging recht het hart in.'

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Daniel neemt Oekraïners voor het oog van de Russen mee: 'Als ik één mens red, is dat mijn leven al waard'

Daniel Wilk vertrok in maart vanuit Canada naar Oekraïne, waar de oorlog toen net was uitgebroken. Hij had maar één doel voor ogen: mensen evacueren, levende én dode.

Afbeelding

Europa heeft jarenlang de signalen van Poetins streven genegeerd, zegt Jaap de Hoop Scheffer

De Oekraïners zijn onze oorlog aan het vechten; voor onze waarden, vrijheid en veiligheid, zegt voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer. 'Het is Poetins obsessie dat hij zijn rijk terug wil. Dat is Poetins kruispunt.'

Afbeelding

Viroloog Marc Van Ranst belt ‘losers’ die hem bedreigen: ‘De honderdste bedreiging maakt geen indruk meer’

De Vlaamse topviroloog Marc Van Ranst is vooral bekend door zijn uitgesproken meningen en gewone taal. Vanuit extreemrechtse hoek kreeg hij doodsbedreigingen, maar die maken steeds minder indruk op hem.