Rusland annexeert provincies Oekraïne na ‘referenda’

Nieuws
De Russische president Poetin gaat vrijdag documenten ondertekenen om vier Oekraïense provincies in te lijven bij Rusland. Dat heeft zijn woordvoerder donderdag aangekondigd. Russen vrezen dat Poetin de annexatie aangrijpt om de grenzen te sluiten voor mannen die de mobilisatie ontvluchten.
Tom Vennink / vk
vrijdag 30 september 2022 om 04:24
Stemmen tellen in Melitopol.
Stemmen tellen in Melitopol. beeld epa

Moskou

Het gebied dat Poetin illegaal annexeert beslaat 15 procent van het Oekraïense grondgebied, ruim twee keer Nederland. Poetin bezette en annexeerde in 2014 al de Krim, het Oekraïense schiereiland in de Zwarte Zee. De annexatie volgt op de ‘referenda’ die Rusland in de afgelopen dagen hield in de bezette delen van de provincies Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk. De ‘uitslag’ (99 procent vóór aansluiting bij Rusland) is alleen door Moskou erkend. Een Venezolaanse ‘waarnemer’ zei dat het niet uitmaakte dat mensen niet geheim konden stemmen – gewapende militairen gingen met stembussen van deur tot deur. Westerse regeringsleiders en Oekraïne spreken van schijnreferenda.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.