Rusland annexeert provincies Oekraïne na ‘referenda’

Nieuws
De Russische president Poetin gaat vrijdag documenten ondertekenen om vier Oekraïense provincies in te lijven bij Rusland. Dat heeft zijn woordvoerder donderdag aangekondigd. Russen vrezen dat Poetin de annexatie aangrijpt om de grenzen te sluiten voor mannen die de mobilisatie ontvluchten.
Tom Vennink / vk
vrijdag 30 september 2022 om 04:24
Stemmen tellen in Melitopol.
Stemmen tellen in Melitopol. beeld epa

Moskou

Het gebied dat Poetin illegaal annexeert beslaat 15 procent van het Oekraïense grondgebied, ruim twee keer Nederland. Poetin bezette en annexeerde in 2014 al de Krim, het Oekraïense schiereiland in de Zwarte Zee. De annexatie volgt op de ‘referenda’ die Rusland in de afgelopen dagen hield in de bezette delen van de provincies Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk. De ‘uitslag’ (99 procent vóór aansluiting bij Rusland) is alleen door Moskou erkend. Een Venezolaanse ‘waarnemer’ zei dat het niet uitmaakte dat mensen niet geheim konden stemmen – gewapende militairen gingen met stembussen van deur tot deur. Westerse regeringsleiders en Oekraïne spreken van schijnreferenda.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’

Afbeelding

Vier vragen: inwoners China eisen minder willekeur en meer democratie

In minstens tien Chinese steden gingen de afgelopen dagen mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het gaat om de grootste uiting van volkswoede sinds het aantreden van Xi Jinping tien jaar geleden.