Bosniërs zijn klaar met nationalistische politici. Kunnen de verkiezingen voor verandering zorgen?

Achtergrond
Bosnië en Herzegovina gaat zondag naar de stembus. Al decennia zit het land vast in de houdgreep van nationalistische politici.
Marjolein Koster
vrijdag 30 september 2022 om 04:23 aangepast 07:01
Verkiezingsposters in Pale, Bosnië-Herzegovina. Sinds het einde van de oorlog is politieke trouw meestal gebaseerd op etnische identiteit.
Verkiezingsposters in Pale, Bosnië-Herzegovina. Sinds het einde van de oorlog is politieke trouw meestal gebaseerd op etnische identiteit. beeld Jeanne Frank / divergence

Ondertussen zorgen de verslechterende economische situatie en voortdurende etnische spanningen voor onvrede bij de Bosniërs. Is die onvrede genoeg om voor verandering te zorgen?

‘Kun je de volgende keer een boek voor me meenemen?’, vraagt Nasiha Leric (62) vanuit haar bed. ‘Maar niet over politiek!’ Ze grijpt met haar handen naar haar hoofd en schudt haar hoofd heen en weer. ‘Daar moet ik helemaal niets van hebben.’

Leric is een van de mensen die dagelijks thuis een maaltijd ontvangen van Pomozi.ba. Net als veel andere landen in Europa heeft Bosnië te maken met enorme inflatie. De prijzen van voedsel zijn met ruim 25 procent gestegen. In een land waar veel mensen leven van een klein pensioen (rond de tweehonderd euro per maand) e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’

Afbeelding

Vier vragen: inwoners China eisen minder willekeur en meer democratie

In minstens tien Chinese steden gingen de afgelopen dagen mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het gaat om de grootste uiting van volkswoede sinds het aantreden van Xi Jinping tien jaar geleden.