Bosniërs zijn klaar met nationalistische politici. Kunnen de verkiezingen voor verandering zorgen?

Achtergrond
Bosnië en Herzegovina gaat zondag naar de stembus. Al decennia zit het land vast in de houdgreep van nationalistische politici.
Marjolein Koster
vrijdag 30 september 2022 om 04:23 aangepast 07:01
Verkiezingsposters in Pale, Bosnië-Herzegovina. Sinds het einde van de oorlog is politieke trouw meestal gebaseerd op etnische identiteit.
Verkiezingsposters in Pale, Bosnië-Herzegovina. Sinds het einde van de oorlog is politieke trouw meestal gebaseerd op etnische identiteit. beeld Jeanne Frank / divergence

Ondertussen zorgen de verslechterende economische situatie en voortdurende etnische spanningen voor onvrede bij de Bosniërs. Is die onvrede genoeg om voor verandering te zorgen?

‘Kun je de volgende keer een boek voor me meenemen?’, vraagt Nasiha Leric (62) vanuit haar bed. ‘Maar niet over politiek!’ Ze grijpt met haar handen naar haar hoofd en schudt haar hoofd heen en weer. ‘Daar moet ik helemaal niets van hebben.’

Leric is een van de mensen die dagelijks thuis een maaltijd ontvangen van Pomozi.ba. Net als veel andere landen in Europa heeft Bosnië te maken met enorme inflatie. De prijzen van voedsel zijn met ruim 25 procent gestegen. In een land waar veel mensen leven van een klein pensioen (rond de tweehonderd euro per maand) e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.