Chaotische taferelen bij Russische grensovergangen. ‘Sommige mensen duwen hun auto naar de grens’

Achtergrond
Halsoverkop proberen Russische mannen hun land te verlaten om aan de mobilisatieplicht te ontkomen. Bij de grenzen sluiten tienduizenden aan in files met dagenlange wachttijden.
Tom Vennink / vk
vrijdag 30 september 2022 om 04:23 aangepast 07:10
Aan de grens met Georgië zette het Russische leger een mobiel rekruteringspunt op.
Aan de grens met Georgië zette het Russische leger een mobiel rekruteringspunt op. beeld ap / Shakh Aivazov

Intussen slaat de twijfel toe: wat gebeurt er met achterblijvende familie?

Het is de 36-jarige Dmitri gelukt: hij heeft een vliegticket naar Kazachstan weten te bemachtigen, zegt hij door de telefoon. Het ticket van zijn leven. Als hij vanmiddag door de douanepoortjes gaat op de luchthaven van zijn woonplaats Jekaterinenburg, kan het Russische leger hem niet meer naar Oekraïne sturen om mensen te doden die hij ziet als vrienden in plaats van vijanden.

Maar nu twijfelt Dmitri plots. ‘Het lukt me niet om te vertrekken zonder mijn vrouw en twee dochters’, zegt hij. Terwijl dat wel het plan was. Hij zou nu vertrekken, nu het nog kan, zijn gezin daarna. Maar zijn vrouw en dochters achterlaten in een land in oorlog, beangstigt de verkoper van sp..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving trekt een spoor van vernieling in kwetsbaar gebied: 'Door elkaar geschud als in een wieg'

De ramp is voor de inwoners van het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië nog niet te overzien. Verschil tussen beide landen is wel dat Turkije beter was voorbereid. In het door de burgeroorlog getekende Syrië is nauwelijks hulp.

Afbeelding

Aardbeving Turkije vond plaats op breuk die de mens al eeuwenlang geselt

De plek in Turkije waar de natuur maandagochtend in alle vroegte toesloeg, is een van de dodelijkste plaatsen op aarde, zo ondervond men van de Byzantijnen tot de Armenen. De laatste tijd bouwde de kracht zich er weer op.

Afbeelding

In Hongkong is de drie maanden durende rechtszaak tegen prodemocratische 47 dissidenten gestart

In Hongkong staan 47 prodemocratische dissidenten na twee jaar voorarrest nu voor een speciaal geselecteerde rechtbank in Hongkong. Ze worden aangeklaagd wegens ' 'een samenzwering om de regering te ondermijnen'.

Afbeelding

Pervez Musharraf (1943-2023), de redder van Pakistan die door niemand meer werd geloofd

Toen Pervez Musharraf in 1999 de macht greep waren de meeste Pakistani wel blij. Niet omdat hij zo goed was, maar omdat zijn voorgangers zo slecht waren. De voormalige Pakistaanse president is op 79-jarige leeftijd overleden.

Afbeelding

Russische buitenlandminister Lavrov bezoekt Mali: Banden tussen Moskou en Bamako steeds inniger

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is voor een tweedaags bezoek in Mali. Het is de eerste keer dat een Russische minister van Buitenlandse Zaken het West-Afrikaanse land bezoekt.

Afbeelding

Ballonkunde voor beginners: hoe bestuur je een spionageballon? Vier vragen

De Chinese ballon die dit weekend werd neergeschoten door de Verenigde Staten was volgens de Amerikanen een spionageballon die zijn route doelgericht bepaalde. Maar: kan zoiets wel met een ballon?