Geen drukverbanden maar tampons voor Russische reservisten: ‘Je moet je eigen spullen meenemen’

Nieuws
Moskou heeft zo’n haast met de vorige week afgekondigde mobilisatie dat sommige opgeroepen reservisten zonder training meteen worden doorgestuurd naar het front. Anderen krijgen te horen dat ze zelf maar hun eigen spullen, zoals medicijnen, moeten meenemen.
Bert Lanting / vk en anp
woensdag 28 september 2022 om 22:41
Moskou heeft zo’n haast met de vorige week afgekondigde mobilisatie dat sommige opgeroepen reservisten zonder training meteen worden doorgestuurd naar het front.
Moskou heeft zo’n haast met de vorige week afgekondigde mobilisatie dat sommige opgeroepen reservisten zonder training meteen worden doorgestuurd naar het front. beeld afp

Op onafhankelijke Russische sites circuleren videobeelden die het chaotische verloop van de mobilisatie illustreren. Op een verzamelpunt kregen opgeroepen reservisten van een officier te horen dat ze zelf slaapzakken moesten regelen. ‘Je krijgt een uniform en wapenuitrusting, verder heb ik niets’, zegt de officier. ‘Je moet je eigen spullen meenemen.’

Er blijken ook geen medicijnen tegen diarree of drukverbanden (om het bloeden te stelpen) voorhanden te zijn. ‘Vraag je vrouw of moeder maar om maandverband en tampons’, is het advies. ‘Weet je waar je een tampon voor moet gebruiken? Erin duwen als je een schotwond hebt, dan zwelt die op en houdt die het bloeden tegen. Dat weet ik sinds (de oorlog in) Tsjetsjenië’, zegt de officier.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe aanval Trump op grondwet. ‘Je kunt niet zeggen dat je alleen van Amerika houdt als je wint’

Ex-president Donald Trump weigert verlies bij de verkiezingen in 2020 te erkennen en herhaalt onbewezen claims over fraude.

Afbeelding

Hij aarzelt en treuzelt, maar ook deze bondskanselier heeft de touwtjes in handen

Donderdag is Olaf Scholz één jaar bondskanselier. De Duitse regeringsleider steekt bleek af tegen zijn voorganger Angela Merkel, is de kritiek. Maar wie anders kijkt, ziet ook wat anders.

Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.