Dit is wat we nu weten over de getroffen Nord Stream-pijpleidingen

Achtergrond
Twee dagen na de ontploffingen aan de Nord Stream-gaspijpleidingen is er nog altijd veel onduidelijk. Hoe kwetsbaar zijn onderzeese kabels en leidingen eigenlijk, en welke rol hebben onderzeedrones hierbij gespeeld? Antwoord op twaalf prangende vragen.
Tjerk Gualthérie van Weezel en Michael Persson / vk
woensdag 28 september 2022 om 22:36
Buizen van de Nord Stream 2 in Duitsland.
Buizen van de Nord Stream 2 in Duitsland. beeld ap - dpa / Stefan Sauer

Is er al een beter beeld van de schade aan de Nord Stream-leidingen?

Nee, daarvoor zal eerst de gasstroom uit de leiding in zijn geheel moeten stoppen. Dat gaat om een bel van vele miljoenen kubieke meters aardgas dat zich over een traject van 1200 kilometer in de pijpleiding bevindt. Pas als het meeste gas is ontsnapt, is het veilig om de schade bij de lekken te inventariseren. Dat zal zeker nog een à twee weken duren, schatte de Deense marine woensdag.

Zou de pijp wel gerepareerd kunnen worden?

In theorie wel, zegt René Peters, die als kenner van de gastechnologie is verbonden aan TNO. ‘Maar dat is een enorme operatie. Je moet de gaten onder water repareren en vervolgens al het zoute water eruit pompen dat nu met miljarden liters tegelijk..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.