Hoe de illustratie van een Nederlands-Iraanse ontwerper symbool werd voor de vrijheidsstrijd van Iraanse vrouwen

Achtergrond
Een illustratie van een Iraanse vrouw met wapperende haren ging deze week viral en duikt wereldwijd op bij protesten tegen de Islamitische Republiek.
Annegina Randewijk
woensdag 28 september 2022 om 21:53 aangepast 29 september 2022 09:14
Sara Emami: 'De tijd van het dialoog is voorbij.’
Sara Emami: 'De tijd van het dialoog is voorbij.’ beeld Afsaneh Ghafarian Rabe'I

‘Ik wilde de meisjesdroom van Iraanse vrouwen vertalen naar een beeld’, zegt de Nederlands-Iraanse ontwerper Sara Emami.

De Iraanse gemeenschap buiten Iran spreekt zich steeds sterker uit over de wandaden in Islamitische Republiek na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Eén van hen is ontwerper Sara Emami uit Amsterdam. ‘Tien jaar geleden was ik veel voorzichtiger, maar de grens is bereikt. Ik ben zo boos.’ Emami ziet dat het geluid van de diaspora – zoals protesten en het delen van socialemediaberichten – een belangrijk instrument is om het Iraanse regime onder druk te zetten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe aanval Trump op grondwet. ‘Je kunt niet zeggen dat je alleen van Amerika houdt als je wint’

Ex-president Donald Trump weigert verlies bij de verkiezingen in 2020 te erkennen en herhaalt onbewezen claims over fraude.

Afbeelding

Hij aarzelt en treuzelt, maar ook deze bondskanselier heeft de touwtjes in handen

Donderdag is Olaf Scholz één jaar bondskanselier. De Duitse regeringsleider steekt bleek af tegen zijn voorganger Angela Merkel, is de kritiek. Maar wie anders kijkt, ziet ook wat anders.

Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.