Hoe de illustratie van een Nederlands-Iraanse ontwerper symbool werd voor de vrijheidsstrijd van Iraanse vrouwen

Achtergrond
Een illustratie van een Iraanse vrouw met wapperende haren ging deze week viral en duikt wereldwijd op bij protesten tegen de Islamitische Republiek.
Annegina Randewijk
woensdag 28 september 2022 om 21:53 aangepast 29 september 2022 09:14
Sara Emami: 'De tijd van het dialoog is voorbij.’
Sara Emami: 'De tijd van het dialoog is voorbij.’ beeld Afsaneh Ghafarian Rabe'I

‘Ik wilde de meisjesdroom van Iraanse vrouwen vertalen naar een beeld’, zegt de Nederlands-Iraanse ontwerper Sara Emami.

De Iraanse gemeenschap buiten Iran spreekt zich steeds sterker uit over de wandaden in Islamitische Republiek na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Eén van hen is ontwerper Sara Emami uit Amsterdam. ‘Tien jaar geleden was ik veel voorzichtiger, maar de grens is bereikt. Ik ben zo boos.’ Emami ziet dat het geluid van de diaspora – zoals protesten en het delen van socialemediaberichten – een belangrijk instrument is om het Iraanse regime onder druk te zetten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.