Oud-leerling schiet rond in Russische school

Nieuws
De man die maandag zeker vijftien mensen doodschoot op een school in Rusland is geïdentificeerd als een oud-leerling. Het gaat om een man van in de dertig, meldt het onderzoeksteam.
anp
dinsdag 27 september 2022 om 04:22
Een man van in de dertig schoot op beveiligers, leerlingen en leraren.
Een man van in de dertig schoot op beveiligers, leerlingen en leraren. beeld ap

Izjevsk

Zijn motief wordt nog onderzocht. De man, die zichzelf om het leven heeft gebracht, droeg een bivakmuts en een zwart T-shirt met een rood hakenkruis. Het onderzoeksteam onderzoekt of de schutter neofascistische of neonazistische opvattingen had. 

De regionale gouverneur meldt dat hij was geregistreerd bij een neuropsychologische behandelingskliniek. President Vladimir Poetin ‘treurt diep’ om de doden en omschrijft het schietincident als een ‘terroristische daad door een persoon die blijkbaar tot een neofascistische organisatie of groep behoort’, aldus een woordvoerder van het Kremlin. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.