Vooral in afgelegen gebieden in Rusland nemen de protesten tegen de mobilisatie toe: ‘Dit is niet onze oorlog’

Nieuws
Brandstichtingen bij rekruteringskantoren, een schietpartij en demonstraties. Vooral in afgelegen gebieden in Rusland krijgen de protesten tegen de door president Poetin afgekondigde ‘gedeeltelijke mobilisatie’ steeds meer een politiek karakter.
Bert Lanting / vk
dinsdag 27 september 2022 om 04:22 aangepast 06:47
De Russische politie treedt hard op bij protestacties tegen de oorlog in Oekraïne. In afgelegen gebieden klinkt steeds meer kritiek op het bewind van Poetin.
De Russische politie treedt hard op bij protestacties tegen de oorlog in Oekraïne. In afgelegen gebieden klinkt steeds meer kritiek op het bewind van Poetin. beeld epa / Anatoly Maltsev

In Oest-Ilimsk, een plaats in Jakoetië, diep in Siberië, opende een man van 25 het vuur op een rekruteringskantoor van het leger waar een aantal mannen die een oproep hadden gekregen zich hadden verzameld. De officier raakte zwaar gewond. Volgens de moeder van de dader, die na het incident werd gearresteerd, was hij woedend omdat een vriend van hem een oproep had gekregen om in Oekraïne te gaan vechten hoewel hij nooit in het leger had gediend. De mobilisatie zou officieel alleen gelden voor mensen die in dienst waren geweest.

Sinds Poetin vorige week plotseling de mobilisatie van een deel van de Russische reservisten afkondigde, is er al bij zeventien rekruteringskantoren brand gesticht, kennelijk om de registers te vernietigen. In tal v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.