Belgische kernreactor Doel 3 na veertig jaar definitief stilgelegd

Achtergrond
Ondanks politieke discussie om de kernreactor toch langer in gebruik te houden vanwege de energiecrisis, is vrijdagavond in België Doel 3 afgekoppeld van het stroomnet. Het is de eerste van zeven reactoren die is gesloten.
Joram Bolle / vk
zaterdag 24 september 2022 om 19:16
Kernreactor Doel 3 bij Antwerpen.
Kernreactor Doel 3 bij Antwerpen. beeld Dursun Aydemir

Brussel

Doel 3 ging open in 1982, op 1 oktober. Bijna exact veertig jaar later is het produceren van elektriciteit er stopgezet. Dat heeft te maken met de zogenoemde kernuitstap. In 2003 besloot België geen nieuwe kerncentrales meer te bouwen en de bestaande na veertig jaar te sluiten.

België heeft twee kerncentraleparken: een park in Doel, ten noordwesten van Antwerpen nabij de grens met Nederland, en een park in Tihange, ten zuidwesten van Luik. In Doel staan vier reactoren en in Tihange drie. Samen wekken zij ongeveer de helft van alle elektriciteit in België op. De nu gesloten reactor was goed voor ongeveer 8 procent van de Belgische elektriciteitsproductie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Islam regeert zelfs in slaapkamer. ‘Deze wet druist in tegen alle fundamentele vrijheden’

Religieuze politici in Indonesië controleren in toenemende mate het persoonlijke leven van burgers. Volgens een nieuwe wet zijn seks voor het huwelijk en overspel verboden. Er staat zelfs gevangenisstraf op.

Afbeelding

China gaat coronaregels versoepelen, mensen zonder of met milde klachten mogen thuis in isolatie

In China mogen covid-19-gevallen zonder of met milde symptomen voortaan thuis in isolatie, heeft de Chinese nationale gezondheidsautoriteit (NHC) woensdag aangekondigd. Ook het testbeleid wordt afgeschaald en reizen binnen China wordt makkelijker.

Afbeelding

Amerikaans tijdschrift Time roept Zelensky uit tot persoon van 2022

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky uitgeroepen tot persoon van het jaar. Het blad zegt dat de wereld onmogelijk om Zelensky heen kon dit jaar.

Afbeelding

Kaochar Khan vertrok naar Qatar en kwam niet terug. ‘Zijn plotselinge dood was niet te geloven’

De familie van Kaochar Khan denkt aan hem tijdens het WK voetbal in Qatar. Hij werkte daar als stukadoor, totdat zijn werk hem fataal werd. ‘We rouwen nog elke dag’, zegt zijn oudste broer Zahirul Islam.

Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.