Giorgia Meloni luistert naar de paus, maar gaat nog liever haar eigen conservatieve gang

Achtergrond
Alles wijst erop dat de extreemrechtse Fratelli d’Italia zondag de grootste partij van Italië wordt. En dat Giorgia Meloni daarna de eerste vrouwelijke minister-president van deze prominente EU-lidstaat wordt. ‘Ik ben een vrouw. Ik ben een moeder. Ik ben christen’, is haar mantra. Wat betekent dit?
Ruurd Ubels
vrijdag 23 september 2022 om 10:21 aangepast 10:54
Volle pleinen bij elke verkiezingsbijeenkomst met Giorgia Meloni.
Volle pleinen bij elke verkiezingsbijeenkomst met Giorgia Meloni. beeld sipa usa / Nicolò Campo

Giorgia Meloni (45) gaat er graag met gestrekt been in. Zeker in verkiezingstijd zoekt ze de ophef geregeld op. En dus promootte de leider van Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) vorige maand op Twitter een filmpje, waarop te zien was hoe een Afrikaanse asielzoeker een Oekraïense vrouw verkracht. 

Of zij het niet beneden alle peil vond een verkrachting te misbruiken om haar anti-immigratiestandpunt kracht bij te zetten? Nee, reageerde Meloni, hoewel Twitter de video verwijderde. ‘Je kunt niet zwijgen over seksueel geweld.’

Niettemin zwol de kritiek aan, toen werd gemeld dat de verkrachte vrouw door alle aandacht was herkend. Meloni heeft de Oekraïense voor de tweede keer verkracht, klonk het.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’