Westen dringt aan op Duits leiderschap in omgang met oorlog in Oekraïne – maar het komt met horten en stoten

Nieuws
Al maanden verzuchten wereldleiders dat Duitsland, economische grootmacht en wapenfabrikant, het voortouw moet nemen in Europese omgang met de Oekraïne-oorlog. Deze week liet Duitsland zien hoe het moet, en greep het rigoureus in de energiesector in. Maar als Duitse politici het woord Führungsrolle in de mond nemen, schrikt een smaldeel zich rot.
Remco Andersen / vk
vrijdag 23 september 2022 om 00:43
Afbeelding
beeld Philipp Schulze/dpa Photo via Newscom

Berlijn

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock was de nieuwste Duitse politicus die een tandje bijzette, in een interview met de Frankfurter Allgemeine deze maand. Een beslissing over de Leopard 2 main battle tank, een door Oekraïne vurig gewenst Duits wapensysteem dat de balans op het slagveld kan doen omslaan, moet door een internationale coalitie genomen worden. Maar, voegde zij toe: wat haar betreft komt die beslissing zo snel mogelijk. ‘De druk op de kanselier neemt toe’, kopte de ARD de dag erna op zijn website.

Eerder had de Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht, overigens in navolging van SPD-voorzitter Lars Klingbeil deze zomer, al onomwonden het taboe beslecht waar Baerbock en Scholz nog omheen dra..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’