Een groot deel van Puerto Rico zit nog wel even in het donker. Orkaan Fiona heeft tot ‘rampzalige verwoesting’ geleid

Achtergrond
Terwijl orkaan Fiona weer is vertrokken, zit ruim een miljoen huishoudens van Puerto Rico nog in het duister. Vijf jaar na een andere verwoestende storm blijkt het elektriciteitsnetwerk van het eiland even fragiel.
Sanne van Grafhorst
dinsdag 20 september 2022 om 23:25
Puerto Rico staat grotendeels onder water. Inwoners zitten zonder stroom en drinkwater, als gevolg van orkaan Fiona.
Puerto Rico staat grotendeels onder water. Inwoners zitten zonder stroom en drinkwater, als gevolg van orkaan Fiona. AP / Alejandro Granadillo

San Juan

Een paar dagen na het aan land komen van Fiona is de omvang van de schade op Puerto Rico allesbehalve duidelijk. Een deel van het Caribische eiland had dinsdag nog te maken met de dreiging van modderstromen en gebouwen die op instorten staan. Ook hebben veel mensen momenteel geen toegang tot drinkwater - een situatie die nog dagen kan duren.

Volgens gouverneur Pedro Pierluisi heeft Fiona tot ‘rampzalige verwoesting’ geleid in stedelijke gebieden en loopt de schade in de miljoenen dollars. De orkaan kwam zondag aan land en veroorzaakte windstoten tot 140 kilometer per uur, regenval en overstromingen. Minstens vier mensen kwamen om het leven door verdrinking of omvallende bomen. Het dodental loopt mogelijk nog op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Vier tips om als leider krachtig te communiceren

Hoe kun je als baas van een bedrijf je medewerkers overtuigen en meenemen? De manier waarop je communiceert, blijkt nogal wat uit te maken.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?