Het grensconflict tussen Kirgizië en Tadzjikistan, een tijdbom uit de tijd van de Sovjet-Unie, komt nu tot ontploffing

Achtergrond
Zeker 94 mensen zijn omgekomen bij de zwaarste gevechten tussen Kirgizië en Tadzjikistan sinds het einde van de Sovjet-Unie. De twee landen zetten sinds vorige week militaire vliegtuigen, raketsystemen en tanks in om elkaar te beschieten. Daardoor dreigt een oud grensconflict te escaleren tot een oorlog.
Tom Vennink / vk
dinsdag 20 september 2022 om 04:24 aangepast 06:58
Vluchtelingen uit Batken, aan de Kirgizisch-Tadzjiekse grens, verzamelen zich in Boz-Adir, in het zuidwesten van Kirgizië.
Vluchtelingen uit Batken, aan de Kirgizisch-Tadzjiekse grens, verzamelen zich in Boz-Adir, in het zuidwesten van Kirgizië. beeld ap / Danil Usmanov

Boz-Adir

Kirgizië en Tadzjikistan zijn het al ruim dertig jaar oneens over hun gezamenlijke landsgrens. Slechts de helft van de duizend kilometer lange grens is duidelijk afgebakend. Over de andere helft hebben de twee landen regelmatig ruzie, maar nooit uitte die zich in geweld met zo veel slachtoffers als nu.

Tadzjikistan beschuldigt Kirgizië juist van het ontsteken van het conflict. Zo arresteerde Kirgizië tal van etnische Tadzjieken, aldus het Tadzjiekse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

grenzen hertekenen

Het grensconflict is een tijdbom die de Sovjet-Unie heeft geplant in Centraal-Azië. Moskou hertekende verscheidene keren de grenzen van Sovjetrepublieken zo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’