Het is niet langer de vraag óf de VS aan de zijde van Taiwan zullen vechten, maar hoe

Achtergrond
Nu de Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd troepen in te zetten als China Taiwan binnenvalt, is de vertrouwde strategische dubbelzinnigheid van de Amerikaanse regering een gepasseerd station. Strategische verwarring is de nieuwe koers.
Marije Vlaskamp / vk
maandag 19 september 2022 om 22:19
President Joe Biden tijdens de uitzending op CBS.
President Joe Biden tijdens de uitzending op CBS. beeld cbs

Washington

Zo duidelijk als in een zondagavond uitgezonden interview met de Amerikaanse televisiezender CBS was Joe Biden niet eerder: Amerikaanse troepen zullen Taiwan verdedigen bij ‘een ongekende Chinese aanval’. Biden heeft eerder gezegd Taiwan bij te staan, maar hoe precies liet de Amerikaanse president altijd in het midden.

Nu is duidelijk dat Biden niet alleen doelt op de Amerikaanse wapenleveranties aan Taiwan of verbale steun van Amerikaanse politici die regelmatig hun gezicht in Taiwan laten zien. De president is bereid Amerikaanse militairen in te zetten. Peking reageerde maandag fel. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Biden de Amerikaanse belofte geen steun aan een onafhankelijk Taiwan te..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’