Dood van hijab-loze vrouw na arrestatie doet in Iran onvrede over sharia oplaaien

Nieuws
De dood van een vrouw, nadat zij, volgens ooggetuigen, hardhandig was gearresteerd omdat ze geen hoofddoek droeg, leidt tot protest in Iran. Met name jongere Iraniërs zijn al langer ontevreden over de harde hand van de zedenpolitie, die op de kledingvoorschriften uit de sharia toeziet.
Dylan van Bekkum / vk
zaterdag 17 september 2022 om 16:41 aangepast 20:08
De 22-jarige Mahsa Amini overleed vorige week in het ziekenhuis nadat ze door de Iraanse zedenpolitie was opgepakt. Amini droeg geen hijab.
De 22-jarige Mahsa Amini overleed vorige week in het ziekenhuis nadat ze door de Iraanse zedenpolitie was opgepakt. Amini droeg geen hijab. beeld Zuma Press

Teheran

De 22-jarige Mahsa Amini was afgelopen dinsdag met haar familie op bezoek in Iraanse hoofdstad Teheran, toen ze door de zedenpolitie werd gearresteerd. Ze droeg namelijk geen hidjab, de hoofddoek die alle vrouwen in het openbaar verplicht moeten dragen.

Ze werd meegenomen naar het bureau en in een cel gezet, om ‘verantwoording af te leggen’ en ‘onderwezen’ te worden over de hidjab, aldus de Iraanse politie in een verklaring donderdag. Vrijdag maakte de politie bekend dat Amini overleden was, nadat zij in een coma was geraakt. Volgens de politie zou ze overleden zijn aan de gevolgen van een hartaanval en is in het ziekenhuis tevergeefs een reanimatiepoging gedaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’