Frankrijk schendt het recht van Franse ISIS-bruiden en hun kinderen, oordeelt Europees hof

Achtergrond
Frankrijk schendt het recht van Franse ‘ISIS-bruiden’ die met hun kinderen naar Frankrijk willen terugkeren, oordeelde het Europees hof voor de rechten van de mens.
Jan van Benthem
vrijdag 16 september 2022 om 20:44
Een groep voormalige ISIS-vrouwen in het Al-Roj in noordoost Syrië.
Een groep voormalige ISIS-vrouwen in het Al-Roj in noordoost Syrië. beeld afp / Delil Souleiman

De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor Nederland, dat ook alleen onder druk van de rechter jonge kinderen en hun moeders uit de Syrische detentiekampen haalt.

De weigering van de Franse regering om twee vrouwen en hun kinderen te repatriëren, is in strijd met met ‘het recht op terugkeer naar het grondgebied van de staat waarvan ze burger zijn’. Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, EHRM, deze week in een zaak die de ouders van de twee vrouwen hadden aangespannen. De ouders stelden dat de Franse weigering neerkomt op een ‘langdurige gevangenschap in Syrië, die de vrouwen en de kinderen blootstelt aan onmenselijke en vernederende behandeling’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’