Frankrijk schendt het recht van Franse ISIS-bruiden en hun kinderen, oordeelt Europees hof

Achtergrond
Frankrijk schendt het recht van Franse ‘ISIS-bruiden’ die met hun kinderen naar Frankrijk willen terugkeren, oordeelde het Europees hof voor de rechten van de mens.
Jan van Benthem
vrijdag 16 september 2022 om 20:44 aangepast 10:02
Een groep voormalige ISIS-vrouwen in het Al-Roj in noordoost Syrië.
Een groep voormalige ISIS-vrouwen in het Al-Roj in noordoost Syrië. beeld afp / Delil Souleiman

De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor Nederland, dat ook alleen onder druk van de rechter jonge kinderen en hun moeders uit de Syrische detentiekampen haalt.

De weigering van de Franse regering om twee vrouwen en hun kinderen te repatriëren, is in strijd met met ‘het recht op terugkeer naar het grondgebied van de staat waarvan ze burger zijn’. Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, EHRM, deze week in een zaak die de ouders van de twee vrouwen hadden aangespannen. De ouders stelden dat de Franse weigering neerkomt op een ‘langdurige gevangenschap in Syrië, die de vrouwen en de kinderen blootstelt aan onmenselijke en vernederende behandeling’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?