Val van een jacht of sjamanistisch paddengif: reeks Russische zakenmannen sterft een mysterieuze dood

Achtergrond
Een val van een klif, uit een raam of van een jacht: zeker dertien Russische zakenmensen overleden dit jaar onder opvallende omstandigheden.
Joram Bolle / vk
vrijdag 16 september 2022 om 15:24
President Poetin met Lukoil-topman Ravil Maganov in 2019. Op 1 september jongstleden viel Maganov uit het raam van een Moskous ziekenhuis.
President Poetin met Lukoil-topman Ravil Maganov in 2019. Op 1 september jongstleden viel Maganov uit het raam van een Moskous ziekenhuis. beeld afp / Mikhail Klimentyev

Een bestuurder van de Ontwikkelingsmaatschappij voor het Russische verre oosten en noorden (KRDV) is het nieuwste geval.

Ivan Petsjorins lichaam spoelde begin deze week aan in de buurt van Vladivostok, aan de Japanse Zee. Volgens de officiële verklaring viel hij zaterdag van zijn boot, bij het eiland Roesski.

De toedracht is niet helder. Vladivostok kan in deze tijd van het jaar te maken krijgen met zware stormen, maar nu was er sprake van rustig vaarwater op een zonnige zaterdag, merkte de Russische krant Komsomolskaja Pravda op. De krant spreekt van een ‘tragische dood’. En de KRDV werd in februari al getroffen door een tragische dood: topman Igor Nosov stierf na een beroerte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.

Afbeelding

Russische luchtaanvallen door heel Oekraïne. Dode bij Russische raketaanval op Mykolajiv

In de hoofdstad Kyiv raakten drie raketten een elektriciteitscentrale in het noordoosten van de stad. In Dnipro is er ‘grote schade’ aan een elektriciteitscentrale na een Russische luchtaanval.

Afbeelding

Met kamikazedrones bestookt ‘vertwijfeld’ Rusland het kloppend hart van Oekraïne

De Oekraïense hoofdstad Kyiv is maandagochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen. Een zwerm Russische drones is op de stad afgevuurd, een aantal ervan explodeerde in de stad.

Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.