Sammy Mahdi wil meer peper in de christendemocratie: ‘Durf te schofferen’

Interview
‘Groene partijen zijn ontstaan door gebrek aan ambitie bij christendemocraten.’ De 33-jarige Sammy Mahdi werd deze zomer partijvoorzitter van Christen-Democratisch en Vlaams (cd&v). Hij moest meteen in de verdediging, toen werd gesuggereerd dat een moslim een christelijke partij ging leiden. Mahdi heeft een boodschap voor alle christendemocraten: ga eens op je strepen staan.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
vrijdag 16 september 2022 om 09:57 aangepast 07:38
Afbeelding
beeld Belga, Hatim Kaghat

Nee, een pint heeft hij niet gedronken met bisschop Luc Van Looy. Maar dat was toch de bedoeling nadat de bisschop zich publiekelijk had afgevraagd of een moslim een christelijke partij kon leiden? ‘Onze afspraak was om negen uur in de morgen. En om dan al aan het bier te gaan …’

Toen aan het begin van de zomer duidelijk werd dat Sammy Mahdi kandidaat was om de eerste man te worden van de christendemocratische cd&v, trok bisschop Van Looy in de media aan de bel. Mahdi was niet alleen teleurgesteld, maar ook gekwetst. ‘Op sociale media verrassen venijnige uitspraken over mijn achtergrond niet meer, maar van een bisschop verwacht ik een bepaalde morele standaard.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Verbijsterde Moskovieten brachten bloemen en kaarsen naar de concertzaal waar ISIS-terroristen zeker 133 mensen ombrachten.

Het vreselijke 'succes' van ISIS in Rusland kan erger worden als Poetin zijn wraak op Oekraïne richt

Vrijwel alle terrorismeonderzoekers wijzen naar ISIS als dader van de aanslag in Moskou. Maar het Kremlin wijst steeds nadrukkelijk naar Oekraïne. Daarmee dreigt de aanslag een bloedig vervolg te krijgen.

Gebruik de geblokkeerde Russische tegoeden om Oekraïne te helpen, zeggen westerse politici.

De oorlog van 300 miljard: Amerika en Europa willen Russisch geld pakken en gebruiken voor Oekraïne

Er ligt voor zo'n driehonderd miljard dollar aan geblokkeerde Russische tegoeden in westerse kluizen. Dat geld zou Oekraïne enorm helpen. Maar Rusland dreigt met vergelding en Nederland is daarbij een belangrijk doelwit.

Een blik op de Noord-Gazaanse stad Beit Lahiya. Een groot deel van deze stad is zwaar beschadigd geraakt bij Israëlische aanvallen

Wat staat er na ruim twee maanden oorlog in de Gazastrook nog overeind? 'Er is geen veilige plek meer'

Het is alweer twee maanden geleden toen Israël een grondoffensief begon in de Gazastrook. Sindsdien valt het woord 'vernietiging' bijna dagelijks, maar hoeveel vernietiging is er eigenlijk aangericht in het gebied?

Afbeelding

Deze zes natuurrampen troffen miljoenen mensen in 2023, maar kregen amper aandacht

Niet elke ramp staat automatisch op de voorpagina van de krant. Hoe kan dat eigenlijk? Van Mexico tot Afghanistan en van Canada tot Oost-Congo: welke verhalen hebben we dit jaar nauwelijks gehoord?

De tentkerk die Hamdu (in wit, zelf een bekeerde moslim) heeft opgezet voor bekeerde vluchtelingen in het kamp Washi Kani in Syrië.

Er is wel degelijk hoop voor het Midden-Oosten, blijkt uit de bekering van duizenden moslimextremisten

Het grootste bekeringsfenomeen in het Midden-Oosten sinds de eerste eeuw daagt ons uit om beter na te denken over de kracht van goedheid richting de ander. Zelfs als dat 'de ultieme andere' is, stelt Scott Gustafson.

Akiva van Koningsveld samen met zijn vrouw Rachel in de nederzetting 'Eli'.

Deze Nederlander woont als kolonist op de Westoever: 'Ik draag juist bij aan de vrede in Israël'

Van rechtenstudent in Utrecht naar Joodse kolonist op de Westelijke Jordaanoever: Akiva van Koningsveld (25) gooide zijn leven radicaal om. ‘Er is geen betere plek om te wonen.’