In Afrika zijn de Britse koloniale trauma’s soms nog heel vers

Achtergrond
Er is massale rouw om koningin Elizabeth, de ‘oma van de wereld’. Maar er zijn ook genoeg mensen die een vieze smaak krijgen als ze denken aan de lange tijd die koningin Elizabeth hun hoofd was
Annegina Randewijk Berendien Tetelepta
donderdag 15 september 2022 om 20:41
Prins Philip (links) en Queen Elisabeth II (midden) met keizer Haile Selassie I van Ethiopië bij de stad Gondar in 1965.
Prins Philip (links) en Queen Elisabeth II (midden) met keizer Haile Selassie I van Ethiopië bij de stad Gondar in 1965. beeld magnum photos

Londen

Sinds haar aantreden was koningin Elizabeth staatshoofd van 35 landen. Aan het eind van haar regeringsperiode waren dat er nog vijftien. Larissa Schulte Nordholt promoveerde vorig jaar aan de universiteit van Leiden op de dekolonisatie van Afrika, en ziet een nieuwe golf van bewustwording na het overlijden van de vorstin.

Hoe is er in Afrika gereageerd op het overlijden van koningin Elizabeth?

‘Heel gemixt, dat is interessant om te zien. Regeringsleiders houden het beleefd en kondigen bijvoorbeeld een dag van rouw aan. Als je naar de verhalen luistert van gewone mensen via sociale media zie je een ander beeld. Het lijkt alsof mensen wakker zijn geworden, en zich nu actiever realiseren waar koningin Elizabeth het symbool van was. Heel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.