Internationale waakhond roept Rusland op kerncentrale Zaporizja te verlaten

Nieuws
Het bestuur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft Rusland opgeroepen de Oekraïense kerncentrale Zaporizja te verlaten. De militaire bezetting van het complex ‘verhoogt het risico op een nucleair ongeval of incident aanzienlijk, waardoor de bevolking van Oekraïne, de buurlanden en de internationale gemeenschap in gevaar komen’, aldus een donderdag door het VN-orgaan aangenomen resolutie.
anp
donderdag 15 september 2022 om 19:33
Afbeelding
beeld anp
anp Oorlog in Oekraïne

Het Russische leger en het Russische atoomenergiebedrijf Rosatom moeten alle activiteiten in de kerncentrale opschorten en de controle teruggeven aan de Oekraïense autoriteiten, eist de atoomwaakhond.

De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, heeft de afgelopen weken herhaaldelijk onder vuur gelegen. Moskou en Kiev geven elkaar steeds de schuld van de aanvallen. Nadat de externe stroomvoorziening was uitgevallen die nodig is om de reactorkernen te koelen, werd de centrale in het weekend volledig stilgelegd. In de tussentijd zijn hoogspanningslijnen hersteld om koeling te garanderen, ook als de fabriek is stilgelegd.

De door IAEA-chef Rafael Grossi voorgestelde wapenstilstand rond de kerncentrale werd in de resolutie als mogelijkheid genoemd, maar niet expliciet ondersteund. Van de 35 landen die vertegenwoordigd zijn in de raad van gouverneurs, stemden er 26 voor de resolutie. Rusland en China stemden tegen. Zeven landen onthielden zich van stemming.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na vijftien stemmingen is McCarthy voorzitter Huis VS

Bij de vijftiende stemming over het voorzitterschap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is de Republikein Kevin McCarthy erin geslaagd voldoende stemmen binnen te krijgen.

Afbeelding

Kiev deels zonder stroom en water na Russische aanvallen

Delen van de Oekraïense hoofdstad Kiev zitten zonder elektriciteit en water als gevolg van nieuwe Russische aanvallen, meldt burgemeester Vitali Klitsjko. In de stad zijn maandagochtend meerdere explosies waargenomen.

Afbeelding

Deense koningin zegt sorry voor ‘noodzakelijk’ besluit titels kleinkinderen af te nemen

De Deense koningin Margrethe biedt haar excuses aan voor de ophef die is ontstaan over haar ‘noodzakelijke’ besluit om de kinderen van prins Joachim hun titels af te nemen.

Afbeelding

Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Internationale waakhond roept Rusland op kerncentrale Zaporizja te verlaten

De militaire bezetting van het complex ‘verhoogt het risico op een nucleair ongeval of incident aanzienlijk, waardoor de bevolking van Oekraïne, de buurlanden en de internationale gemeenschap in gevaar komen’.