Politie Oekraïne: bewijs van Russische oorlogsmisdaden in Charkov

Nieuws
De Oekraïense autoriteiten zeggen bewijs te hebben gevonden dat Russische troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd in de oostelijke Oekraïense regio Charkov.
anp
woensdag 14 september 2022 om 02:57
Afbeelding
beeld anp
anp Oorlog in Oekraïne

Een hoge politieofficier van de plaats Balaklia zegt dat Russische troepen daar met regelmaat gevangenen van het lokale politiebureau martelden. Ook zouden de bezetters militairen en familieleden van militairen gevangen hebben genomen. Bovendien zochten ze ook naar mensen die het Oekraïense leger hielpen.

Ooggetuigen meldden volgens de politie dat de Russen onder meer elektriciteit gebruikten om de gevangenen te martelen. Volgens onbevestigde berichten uit andere delen van de regio zou het Russische leger ook burgers hebben vermoord.

Charkov werd maandenlang bezet door de Russen, maar volgens Kiev zijn de afgelopen dagen tientallen plaatsen heroverd. Dit weekend werden militairen uit een deel van de regio teruggetrokken. Volgens het Kremlin is het Russische leger daar vertrokken vanwege een strategische ‘hergroepering’.

Toen Russische troepen zich eerder dit jaar terugtrokken uit het gebied rond de Oekraïense hoofdstad Kiev werden daar zeker 1300 gedode burgers aangetroffen. Eerder werden al honderden dode Oekraïense mannen en vrouwen gevonden in plaatsen als Boetsja en Irpin. Moskou ontkende dat de moorden het werk van Russische soldaten waren en beweerde dat de wreedheden door Oekraïne in scène waren gezet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na vijftien stemmingen is McCarthy voorzitter Huis VS

Bij de vijftiende stemming over het voorzitterschap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is de Republikein Kevin McCarthy erin geslaagd voldoende stemmen binnen te krijgen.

Afbeelding

Kiev deels zonder stroom en water na Russische aanvallen

Delen van de Oekraïense hoofdstad Kiev zitten zonder elektriciteit en water als gevolg van nieuwe Russische aanvallen, meldt burgemeester Vitali Klitsjko. In de stad zijn maandagochtend meerdere explosies waargenomen.

Afbeelding

Deense koningin zegt sorry voor ‘noodzakelijk’ besluit titels kleinkinderen af te nemen

De Deense koningin Margrethe biedt haar excuses aan voor de ophef die is ontstaan over haar ‘noodzakelijke’ besluit om de kinderen van prins Joachim hun titels af te nemen.

Afbeelding

Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Internationale waakhond roept Rusland op kerncentrale Zaporizja te verlaten

De militaire bezetting van het complex ‘verhoogt het risico op een nucleair ongeval of incident aanzienlijk, waardoor de bevolking van Oekraïne, de buurlanden en de internationale gemeenschap in gevaar komen’.