Waarom de verhoudingen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland aan het veranderen zijn

Interview
Het oprukkende Oekraïense leger in het oosten van Oekraïne lijkt niet te stoppen. Waar de Oekraïense strijdkrachten steeds beter getraind en met beter materieel ten strijde trekken, geldt het omgekeerde voor de tegenstander, ziet Defensiespecialist Dick Zandee. ‘Het Russische leger heeft een tekort aan moraal en gebrek aan personeel en munitie.’
Niels van den Bovenkamp
dinsdag 13 september 2022 om 18:09
Waar de Oekraïense strijdkrachten steeds beter getraind en met beter materieel ten strijde trekken, geldt het omgekeerde voor de tegenstander.
Waar de Oekraïense strijdkrachten steeds beter getraind en met beter materieel ten strijde trekken, geldt het omgekeerde voor de tegenstander. beeld ap photo/ kostiantyn Liberov

Hoe is de Oekraïense opmars volgens u te verklaren?   

‘Vanuit Oekraïense zijde wordt beweerd dat ze de Russen in de val hebben gelokt door een offensief te beginnen bij Cherson, in het zuiden van Oekraïne. Rusland moest troepen verplaatsen vanuit het oosten, waardoor daar tekorten ontstonden. Vervolgens is in het oosten een aanval begonnen om een heel groot stuk grondgebied te heroveren. In het oblast Charkov bleken de Russen een zwakke verdedigingslinie te hebben, terwijl daar belangrijke aanvoerlijnen liggen voor het frontgebied. De Oekraïense aanval is dan ook van grote, strategische betekenis.’ 

Wat zegt de Oekraïense opmars over de staat van het Russische leger? Loopt die op zijn laatste benen?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?