Waarom de verhoudingen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland aan het veranderen zijn

Interview
Het oprukkende Oekraïense leger in het oosten van Oekraïne lijkt niet te stoppen. Waar de Oekraïense strijdkrachten steeds beter getraind en met beter materieel ten strijde trekken, geldt het omgekeerde voor de tegenstander, ziet Defensiespecialist Dick Zandee. ‘Het Russische leger heeft een tekort aan moraal en gebrek aan personeel en munitie.’
Niels van den Bovenkamp
dinsdag 13 september 2022 om 18:09
Waar de Oekraïense strijdkrachten steeds beter getraind en met beter materieel ten strijde trekken, geldt het omgekeerde voor de tegenstander.
Waar de Oekraïense strijdkrachten steeds beter getraind en met beter materieel ten strijde trekken, geldt het omgekeerde voor de tegenstander. beeld ap photo/ kostiantyn Liberov

Hoe is de Oekraïense opmars volgens u te verklaren?   

‘Vanuit Oekraïense zijde wordt beweerd dat ze de Russen in de val hebben gelokt door een offensief te beginnen bij Cherson, in het zuiden van Oekraïne. Rusland moest troepen verplaatsen vanuit het oosten, waardoor daar tekorten ontstonden. Vervolgens is in het oosten een aanval begonnen om een heel groot stuk grondgebied te heroveren. In het oblast Charkov bleken de Russen een zwakke verdedigingslinie te hebben, terwijl daar belangrijke aanvoerlijnen liggen voor het frontgebied. De Oekraïense aanval is dan ook van grote, strategische betekenis.’ 

Wat zegt de Oekraïense opmars over de staat van het Russische leger? Loopt die op zijn laatste benen?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genetische speurtocht verandert moord in wiegendood. 'Dat wil je niemand aandoen'

Een Australische vrouw die twintig jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is en er sprake was van wiegendood.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?