Staatsbegrafenis Abe kost Japan 11,8 miljoen

Nieuws
De staatsbegrafenis voor voormalig premier Shinzo Abe, die twee maanden geleden werd doodgeschoten bij een campagne-evenement, gaat ongeveer 1,65 miljard yen (pakweg 11,8 miljoen euro) kosten. Dat blijkt uit een nieuwe schatting die dinsdag door de Japanse regering is bekendgemaakt. Eerder meldde persbureau Kyodo News op basis van meerdere bronnen dat het om 1 miljard yen (ruim 7,1 miljoen euro) zou gaan.
anp
woensdag 7 september 2022 om 04:22 aangepast 06:31
Afbeelding
beeld Epa/kiyoshi ota / Pool

Tokio

De regering keurde eind augustus een budget van 250 miljoen yen goed voor de begrafenis, maar kreeg veel kritiek omdat dat bedrag als onrealistisch werd beschouwd. De hoge kosten kunnen de publieke oppositie tegen de staatsbegrafenis verder versterken. Uit een reeks opiniepeilingen is gebleken dat de Japanse bevolking in meerderheid tegen het evenement is dat op 27 september is gepland. Het is voor het eerst sinds 1967 dat een dergelijke uitvaart voor een Japanse politicus wordt gehouden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’

Afbeelding

Vier vragen: inwoners China eisen minder willekeur en meer democratie

In minstens tien Chinese steden gingen de afgelopen dagen mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het gaat om de grootste uiting van volkswoede sinds het aantreden van Xi Jinping tien jaar geleden.

Afbeelding

Aidsfonds luidt de noodklok: hiv-epidemie neemt wereldwijd toe

In 2021 kregen in 45 landen meer mensen het virus dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport dat het Aidsfonds jaarlijks uitbrengt. Overheden hebben vaak een tekort aan budget om het virus aan te pakken.

Afbeelding

Rapporteurs Verenigde Naties: ‘Taliban begaan misdaden tegen de menselijkheid’

Wat de Taliban vrouwen in Afghanistan aandoen is mogelijk een misdrijf tegen de menselijkheid. Een groep VN-rapporteurs voor de mensenrechten zegt dit in een gezamenlijke verklaring.

Afbeelding

Een handvol kerncentrales houdt de nucleaire droom van Macron levend

De Franse toekomst hangt af van kernenergie, stelt president Macron. Toch ligt bijna de helft van de 56 centrales ligt stil. Is Frankrijk straks kernenergieland af?

Afbeelding

Bezwaar tegen abortuswet gaat naar Britse Hoge Raad

Een Britse vrouw met het syndroom van Down stapt naar de Hoge Raad om de Britse abortuswet aan te vechten. Heidi Crowter (27) heeft dat gezegd, nadat ze vrijdag bij het gerechtshof in Londen opnieuw ongelijk had gekregen.