Droogte in Oost-Afrika: ‘Investeer in kleine boeren en voorkom hongersnood’

Achtergrond
Het eerste schip met Oekraïens graan is in het droge Oost-Afrika aangekomen. Het is een druppel op de gloeiende plaat: vanwege droogte en conflicten lijden twintig miljoen mensen in de regio honger. ‘Zulke rampscenario’s kunnen grotendeels voorkomen worden door investeringen in kleine boeren en veehouders.’
Annegina Randewijk
woensdag 31 augustus 2022 om 20:25
Het schip Brave Commander kwam dinsdag aan in de haven van Djibouti.
Het schip Brave Commander kwam dinsdag aan in de haven van Djibouti. beeld afp / Claire Nevill

Djibouti

De droogte in Oost-Afrika houdt naar verwachting van de Wereld Meteorologische Organisatie ook komend regenseizoen nog aan. Twintig miljoen mensen in Oost-Afrika - Ethiopië, Somalië en Kenia - zijn afhankelijk van noodvoedsel. Het ziet ernaar uit dat het de ergste droogte in veertig jaar wordt. 

‘Het is absurd hoe weinig regen er valt, maar door kleine boeren en veehouders beter te ondersteunen, kunnen dit soort grote rampen in de toekomst worden voorkomen’, legt professor Jan Abbink van Leiden Universiteit uit. Hij doet al jaren onderzoek in Ethiopië. ‘Vergeet niet dat tachtig procent van het voedsel in Afrika afkomstig is van kleine boeren. Dit wordt verhandeld op de lokale markt.’

lege graanschuurDe 23.000 ton tarwe van het schip ‘..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?

Afbeelding

Saudi-Arabië houdt Aziatische Winterspelen in nieuwe woestijnstad

Saudi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’ n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast.

Afbeelding

Na het water sterven vooral vrouwen en zuigelingen. ‘Er komt maar geen einde aan de ramp’

Nog steeds is niet meer dan dertig procent van de 33 miljoen slachtoffers in het Pakistaanse overstromingsgebied bereikt. Artsen en hulpverleners luiden de noodklok: dagelijks overlijden er pasgeboren baby’s.

Afbeelding

Opnieuw staat een ingewijde van Macron ter discussie, dit keer wordt zijn stafchef verdacht van fraude

Alexis Kohler, de belangrijkste adviseur van de Franse president Macron, wordt verdacht van fraude. Franse justitie doet onderzoek naar het voortrekken van Kohlers transportbedrijf door de Franse overheid.

Afbeelding

Voetbal in Indonesië is niet zachtzinnig, maar het is alles wat de supporters hebben

In de Indonesische voetbalwereld zijn supportersclubs legers, die korte metten maken met tegenstanders. In die context ontstaat zaterdag de ramp in Malang. ‘Meestal gaat het goed. Tot die ene keer.’