Wat doen regeringen in Europa om de hoge energieprijs te dempen?

Achtergrond
In heel Europa hebben burgers en bedrijven te kampen met de explosie van de energieprijzen. Elke regering probeert op zijn eigen manier de getroffenen financieel tegemoet te komen. Een greep uit de besluiten en plannen.
Dylan van Bekkum / vk Jeroen Visser / vk Sacha Kester / vk
donderdag 25 augustus 2022 om 21:40 aangepast 22:16
Demonstranten in Berlijn eisten vorige week van de Duitse regering een extra winstbelasting voor energiebedrijven, een gasplafond en steun voor de groepen die het hardst getroffen worden.
Demonstranten in Berlijn eisten vorige week van de Duitse regering een extra winstbelasting voor energiebedrijven, een gasplafond en steun voor de groepen die het hardst getroffen worden. beeld anp / Shutterstock

Duitsland

You never walk alone, echode de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz eind juli een band uit Liverpool, in een poging het Duitse volk gerust te stellen. Zijn regering had net een aandeel van 30 procent in ’s lands grootste gasimporteur Uniper gekocht en 7,7 miljard euro in het bedrijf gestoken.

De Duitse inflatie tikt net als in Nederland de 10 procent aan en de regering van Scholz richt zich voornamelijk op het beteugelen van de gas- en energieprijzen. Zo betalen Duitsers tot maart 2024 geen 19 maar 7 procent belasting op gas.

Daarentegen betalen Duitsers vanaf oktober een energietoeslag aan energieleveranciers, met als doel de leveranciers meer middelen te geven om op zoek te gaan naar nieuwe energiebronnen. Scholz verwacht dat de t..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.