Hoop op vrede vervliegt in Tigray na nieuwe gevechten

Nieuws
Na maanden van staakt-het-vuren zijn woensdag gevechten uitgebroken tussen het Ethiopische leger en de Tigrayse politiek-militante TPLF. Dit bevestigen beide partijen, maar zij wijzen naar elkaar als initiator van het oplaaiende conflict.
Annegina Randewijk
donderdag 25 augustus 2022 om 18:39
Vrouwen en kinderen wachten in Tigray op de uitreiking van noodvoedsel. Het conflict en de droogte zorgen voor hongersnood.
Vrouwen en kinderen wachten in Tigray op de uitreiking van noodvoedsel. Het conflict en de droogte zorgen voor hongersnood. beeld ap / Claire Nevill

Addis Abeba

Aan het begin van de zomer leken de strijdende partijen nog klaar voor vredesonderhandelingen, maar die hoop vervliegt. De Ethiopische overheid labelt de TPLF als ‘een terroristische organisatie’, terwijl de TPLF spreekt van ‘een genocidale aanval op het Tigrayse volk’. De strijdende partijen bevechten elkaar nu op de grens van de noordelijke regio’s Tigray, Afar en Amhara in de buurt van het dorp Kobo. 

Persbureau Reuters had contact met drie inwoners van Kobo. Zij vertelden dat het Ethiopische leger, Amhara-milities en Fano-milities de afgelopen dagen andere posities innamen rond het dorp. De contactpersonen konden niet aangeven wie begon met vechten. Het is moeilijk om mensen te bereiken in Tigray omdat ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hij aarzelt en treuzelt, maar ook deze bondskanselier heeft de touwtjes in handen

Donderdag is Olaf Scholz één jaar bondskanselier. De Duitse regeringsleider steekt bleek af tegen zijn voorganger Angela Merkel, is de kritiek. Maar wie anders kijkt, ziet ook wat anders.

Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’