Wereldprimeur: een minister van Koffie

Nieuws
‘Koffie, koffie en koffie.’ Met die woorden omschreef president James Marape van Papoea-Nieuw-Guinea de taak van zijn nieuwe minister Joe Kuli. Voor zover bekend is de eilandengroep het eerste land ter wereld met een eigen minister voor Koffieproductie en -handel.
Nick de Jager / vk
donderdag 25 augustus 2022 om 04:22
Premier James Marape van Papoea-Nieuw-Guinea
Premier James Marape van Papoea-Nieuw-Guinea beeld epa / Lukas Coch

Port Moresby

Zoals in veel tropische landen is koffie een van de belangrijkste exportproducten van Papoea-Nieuw-Guinea, dat bestaat uit meerdere eilanden en op het hoofdeiland een grens deelt met Indonesië. Tegelijkertijd produceert het slechts 0,6 procent van de wereldhandel. Volgens president Marape is dat percentage aan de schamele kant en met de aanstelling van Kuli wil hij dat opkrikken.

Er zijn zeventien landen die meer koffie verbouwen dan Papoea-Nieuw-Guinea. Het Nationale Onderzoeksinstituut schreef vorig jaar in een rapport dat het Oceanische land het klimaat en de omgeving heeft voor de productie van meer en betere koffie. Maar op het gebied van logistiek, techniek en kennis heeft de handel nog een weg te gaan. Kuli wacht een im..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hij aarzelt en treuzelt, maar ook deze bondskanselier heeft de touwtjes in handen

Donderdag is Olaf Scholz één jaar bondskanselier. De Duitse regeringsleider steekt bleek af tegen zijn voorganger Angela Merkel, is de kritiek. Maar wie anders kijkt, ziet ook wat anders.

Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’