Oppositieleider Odinga in Kenia eist nieuwe verkiezingen

Achtergrond
Oppositieleider Raila Odinga vecht de uitslag van de Keniaanse presidentsverkiezingen aan. Op maandag leverde hij een verzoekschrift in bij het hooggerechtshof, waarin hij verzoekt de uitslag van de verkiezingen nietig te verklaren.
Joost Bastmeijer / vk
maandag 22 augustus 2022 om 23:26
Oppositiekandidaat Raila Odinga, die in Nairobi aanhangers toespreekt, is opnieuw naar het hooggerechtshof gestapt om de uitslag van de presidentsverkiezingen aan te vechten.
Oppositiekandidaat Raila Odinga, die in Nairobi aanhangers toespreekt, is opnieuw naar het hooggerechtshof gestapt om de uitslag van de presidentsverkiezingen aan te vechten. beeld afo / Yasuyoshi Chiba

Nairobi

Vorige week maakte Wafula Chebukati, de voorzitter van de Keniaanse kiescommissie, bekend dat William Ruto de verkiezingen met 50,5 procent van de stemmen heeft gewonnen. Vlak voor die aankondiging brak er een gevecht uit in het zenuwcentrum van de kiescommissie: aanhangers van oppositiekandidaat Odinga wilden voorkomen dat de uitslag werd bekendgemaakt. Een dag later zei Odinga dat hij alles zou doen om de ‘bespottelijke’ verkiezingsuitslag aan te vechten.

Dat is nu officieel gebeurd: de oppositieveteraan heeft een verzoekschrift ingediend waarin hij het hooggerechtshof vraagt om de uitslag nietig te verklaren. Volgens Odinga is er onder meer een discrepantie tussen de opkomstcijfers en de uitslag. Hij stelt dat er 140.000 stemmen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.