Russische toeristen wegsturen is misschien toch niet zo slim. ‘Het is de oorlog van Poetin’

Achtergrond
Uit woede over de invasie in Oekraïne heeft Estland grensovergangen gesloten voor Russische toeristen. Finland gaat vanaf volgende week 90 procent van de Russische aanvragen voor een toeristenvisum afwijzen. Meer EU-lidstaten willen vakantiegangers uit Rusland weren, maar Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn tegen. Hoe verstandig is het om Russische toeristen te straffen? Vier argumenten voor en vier tegen.
Ruurd Ubels
maandag 22 augustus 2022 om 17:33
Russisch wapentuig Warschau, mede opgesteld voor toeristen.
Russisch wapentuig Warschau, mede opgesteld voor toeristen. beeld afp / Wojtek Radwanski

voor:

De waarden van de EU staan op het spel

Sancties tegen Russische toeristen zijn logisch, omdat Rusland met zijn invasie in Oekraïne uitgerekend Europese waarden en vrijheden aanvalt, meent de Estse minister Lauri Läänemets (Binnenlandse Zaken). Daarom mogen Russische burgers ‘niet vanzelfsprekend’ genieten van de kansen die worden geboden door dezelfde Europese waarden en vrijheden van de Europese Unie.

Of zoals zijn collega van Buitenlandse Zaken het op een persbijeenkomst zei: ‘We zullen niet tolereren dat Russische toeristen in Europa van hun tijd genieten terwijl mensen in Oekraïne dagelijks worden afgeslacht.’

Het geeft een duidelijk signaal af

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.