In één ding lopen de 168.000 inwoners van deze Spaanse provincie fier voorop in Europa

Achtergrond
Nergens in de EU is de gemiddelde leeftijd zo hoog als in de Spaanse provincie Zamora. Het platteland vecht voor overleving, maar in Madrid lijken ze het probleem nauwelijks serieus te nemen.
tekst en beeld Lex Rietman
maandag 22 augustus 2022 om 04:21 aangepast 08:01
Benilde en Manolo, op straat voor hun huis.
Benilde en Manolo, op straat voor hun huis. beeld Lex Rietman

Manzanal del Barco

Zamora heeft geen toekomst. Zamora is de toekomst, en wel die van het vergrijzende Europa. De uitgestrekte provincie in het noordwesten van Spanje mag op deze snikhete dag dan een wat slaperige indruk maken, in één ding lopen de 168.000 inwoners fier voorop in Europa: ze zijn de oudsten van de Europese Unie. Met 53 jaar hebben de Zamoranen een gemiddelde leeftijd die de Europese bevolking pas na 2050 zal bereiken, zegt Eurostat. Zo bezien is een reis naar Zamora een reis naar de toekomst.

Tegelijk vrezen de Zamoranen voor hun toekomst. Want in sommige dingen kun je maar beter niet vooroplopen, en vergrijzing behoort tot die categorie. Het gaat steeds sneller. Terwijl de gemiddelde leeftijd in Europa tot 2050 met vier jaa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe aanval Trump op grondwet. ‘Je kunt niet zeggen dat je alleen van Amerika houdt als je wint’

Ex-president Donald Trump weigert verlies bij de verkiezingen in 2020 te erkennen en herhaalt onbewezen claims over fraude.

Afbeelding

Hij aarzelt en treuzelt, maar ook deze bondskanselier heeft de touwtjes in handen

Donderdag is Olaf Scholz één jaar bondskanselier. De Duitse regeringsleider steekt bleek af tegen zijn voorganger Angela Merkel, is de kritiek. Maar wie anders kijkt, ziet ook wat anders.

Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.