Hoe prins Misuzulu ondanks protesten toch Zulu-koning van Zuid-Afrika werd

Nieuws
Prins Misuzulu ka Zwelithini is de nieuwe Zulu-koning van Zuid-Afrika. Maar bij het feestmaal na zijn kroning staan de verhoudingen op scherp: veel van zijn broers en zussen proberen zijn benoeming tegen te houden bij de rechter.
redactie vk
zaterdag 20 augustus 2022 om 20:17
Prins Misuzulu ka Zwelithini is zaterdag gekroond tot nieuwe Zulu-koning.
Prins Misuzulu ka Zwelithini is zaterdag gekroond tot nieuwe Zulu-koning. beeld afp / Phill Magakoe

Kaapstad

Enkele duizenden Zuid-Afrikanen waren zaterdagochtend naar het KwaKhangelamankenganepaleis in het oosten van het land gekomen om Misuzulu (47) de heilige ‘kraal’ te zien betreden. Tijdens het ritueel, waar haast niemand bij mocht zijn, begroette Misuzulu zijn voorouders en werd de natte huid van de leeuw die hij donderdag zelf had geschoten om zijn schouders gehangen.

De Zulu-koning heeft geen formele macht, maar wel veel invloed, die wordt erkend door de Zuid-Afrikaanse regering. Hij is de beschermer van het rijke Zulu-erfgoed, beheert miljoenen hectares land en veel en krijgt een budget van vier miljoen euro per jaar, opgehoest door de Zuid-Afrikaanse belastingbetaler. De Zulu’s vormen een vijfde van de Zuid-Afrikaanse bevolking..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe aanval Trump op grondwet. ‘Je kunt niet zeggen dat je alleen van Amerika houdt als je wint’

Ex-president Donald Trump weigert verlies bij de verkiezingen in 2020 te erkennen en herhaalt onbewezen claims over fraude.

Afbeelding

Hij aarzelt en treuzelt, maar ook deze bondskanselier heeft de touwtjes in handen

Donderdag is Olaf Scholz één jaar bondskanselier. De Duitse regeringsleider steekt bleek af tegen zijn voorganger Angela Merkel, is de kritiek. Maar wie anders kijkt, ziet ook wat anders.

Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.